Lidl Verlaagt Prijzen Veganistisch Voedsel in Duitsland

Gepubliceerd op 6 november 2023 om 10:59
Lidl Duitsland vegan

Lidl Duitsland heeft een opvallende aankondiging gedaan die de plantaardige voedingsmarkt zal veranderen. De supermarktketen heeft besloten om bijna al haar eigen merk plantaardige voedingsproducten dezelfde prijs te geven als hun vlees tegenhangers. Dit betekent niet alleen dat de prijzen van veganistische producten zullen dalen, maar ook dat deze producten naast vleesproducten in de winkelschappen zullen liggen, waardoor consumenten gemakkelijker de overstap kunnen maken naar plantaardige opties.

 

Lidl's is serieus aan het ondernemen met Plantaardig eten

Lidl Duitsland heeft al eerder stappen gezet in de richting van een meer plantaardig assortiment. In februari 2023 kondigde de supermarktketen aan dat ze de hoeveelheid vlees in hun Duitse filialen zouden verminderen als onderdeel van hun plan om het aanbod van vleesvrije producten aanzienlijk uit te breiden. Dit initiatief, dat gericht is op het verminderen van de milieu-impact en het aanpakken van de klimaatcrisis, wordt nu verder versterkt door de prijsaanpassingen voor veganistische producten.

Vemondo Vegan assoriment Duitsland

Vemondo: De Vega/Veganistische Lijn

De Vemondo-lijn van Lidl bevat een breed scala aan veganistische producten, waaronder gehakt, melk, yoghurt en ijs.

 

 

Deze lijn werd opgericht in 2020 als reactie op de groeiende vraag naar plantaardig voedsel en is inmiddels verkrijgbaar in Lidl-winkels in verschillende landen over de hele wereld.

Steun van Plantaardige Belangenorganisaties

Deze baanbrekende stap van Lidl heeft lof gekregen van Pro Veg, een organisatie die streeft naar bewustwording over voeding en het verminderen van de vleesconsumptie. Jasmijn de Boo, CEO van ProVeg International, benadrukte het belang van prijs in het beïnvloeden van de eetgewoonten van mensen, vooral in tijden van financiële druk. Ze prees Lidl's strategie als een manier om consumenten te helpen bij de overstap naar meer plantaardige voeding.

proveg logo
Bascilicum

Milieubewustzijn in Duitsland

Deze aankondiging van Lidl Duitsland komt op een moment waarop plantaardige voeding snel aan populariteit wint in het land.

 

Recente cijfers tonen aan dat de vleesconsumptie in Duitsland een historisch dieptepunt heeft bereikt, met slechts 52 kg per persoon in 2022, het laagste niveau sinds 1989. Bovendien identificeert meer dan de helft van de bevolking (ongeveer 55 procent) zich als "flexitariër," 

Kaufland Volgt het Voorbeeld

Lidl's initiatief heeft ook concurrentie geïnspireerd. Supermarkt Kaufland heeft aangekondigd dat ze meer dan 90 van hun plantaardige producten tegen vergelijkbare of zelfs lagere prijzen dan vlees zullen aanbieden.

 

Deze ontwikkelingen wijzen op een groeiende trend in Duitsland en wereldwijd, waarbij supermarkten plantaardige opties toegankelijker maken en consumenten aanmoedigen om bewustere voedingskeuzes te maken.

 

Als je op zoek bent naar betaalbare plantaardige opties in Duitsland, kun je binnenkort bij Lidl en Kaufland terecht voor gelijkwaardige prijzen ten opzichte van vleesproducten. Deze verschuiving naar meer plantaardige voeding biedt niet alleen financiële voordelen, maar draagt ook bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanpakken van dringende milieukwesties.

vegan assoriment Kaufland
boodschappen doen in de LIdl

De Rol van Supermarkten in de Overgang naar Duurzaamheid

Supermarkten fungeren als poortwachters voor voedingskeuzes en hebben de macht om consumenten te beïnvloeden. Door plantaardige opties  aantrekkelijk te maken, moedigen ze consumenten aan om bewustere keuzes te maken. Deze benadering helpt niet alleen individuele consumenten om duurzamer te eten, maar draagt ook bij aan een algemene verschuiving naar meer milieuvriendelijke eetgewoonten in de samenleving.

 

Deze verandering in de rol van supermarkten als aanjagers van duurzaamheid is essentieel in de strijd tegen klimaatverandering en milieuproblemen. Het illustreert hoe bedrijven verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het bevorderen van positieve verandering en het creëren van een meer duurzame samenleving.

De Toekomst van Duurzaam eten

Terwijl we de impact van Lidl's initiatief in de huidige tijd waarderen, is het belangrijk om ook vooruit te kijken. Wat brengt de volgende stap in de evolutie naar duurzaamheid in de voedingsindustrie?

Onze blik op : de toekomst

De verwachtingen voor de toekomst zijn hooggespannen. Supermarkten worden aangemoedigd om hun duurzame assortiment verder uit te breiden en om meer milieuvriendelijke verpakkingen te introduceren. Daarnaast zal de nadruk blijven liggen op het verminderen van voedselverspilling en het bevorderen van lokale, seizoensgebonden producten


Verantwoordelijkheid bij de consument

Consumenten zullen naar verwachting ook een grotere rol spelen in deze beweging. De groeiende vraag naar duurzame producten en diëten zal producenten en supermarkten aansporen om hun aanbod verder te verbeteren. Het aannemen van een meer duurzame levensstijl wordt niet langer beschouwd als een trend, maar eerder als een noodzakelijke stap om de planeet te beschermen.

lens op natuur

Wat kan je als consument doen om het Veganistisch aanbod te verhogen in de supermarkt? 

Koop veganistische producten

"praat met je portemonnee." Door veganistische producten te kopen, laat je supermarkten zien dat er vraag is naar deze items. Hoe meer mensen veganistische producten kopen, hoe groter de kans dat supermarkten hun aanbod uitbreiden.

Vraag naar veganistische producten

Laat supermarkten weten dat je geïnteresseerd bent in veganistische opties. Dit kun je doen door persoonlijk met het personeel te praten, commentaar achter te laten op de website van de supermarkt of sociale media, of via e-mail contact op te nemen met de klantenservice. Als supermarkten merken dat er vraag is naar deze producten, zullen ze eerder bereid zijn om hun aanbod aan te passen.

 

Doe mee aan petitities en campagnes

Je kunt deelnemen aan petitiecampagnes die pleiten voor meer veganistische opties in supermarkten. Deze petitities kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om druk uit te oefenen op supermarkten en hen te laten zien dat er een gemeenschap van consumenten is die deze veranderingen willen.

(https://stoplimonadetaks.petities.nl/) Teken bijvoorbeeld de petitie tegen de suikertaks op plantaardige melk

Shop bij supermarkten die al een ruim aanbod hebben

Als je keuze hebt in supermarkten, overweeg dan om je aankopen te doen bij winkels die al een breed scala aan veganistische producten aanbieden. Dit zal laten zien dat er vraag is naar deze producten en kan andere supermarkten aanmoedigen om te volgen.

heerlijke groene smoothie

Deel je mening op sociale media

Sociale media kunnen een krachtig platform zijn om je standpunt kenbaar te maken. Plaats foto's van de veganistische producten die je in de supermarkt hebt gekocht, deel je ervaringen en moedig anderen aan om hetzelfde te doen. Tag de supermarkt in je berichten om hun aandacht te trekken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.