Adviezen voor Beginners in de Sauna: Alles wat je Moet Weten voor je Eerste Ervaring!

sauna model

De sauna is een plek waar je even kunt ontsnappen aan de dagelijkse drukte en je volledig kunt richten op pure ontspanning. En we hebben goed nieuws: je mag het allemaal lekker in je blootje doen!

 

Voor velen onder ons is naakt de sauna in stappen de normaalste zaak van de wereld. Dit gaat niet alleen gepaard met een gevoel van vrijheid, maar ook met ultieme hygiëne. Ja, het kan even wennen zijn, maar er zitten goede redenen achter.

sauna, bezoek

Voordat je de sauna betreedt, douche je grondig . Het naakt betreden van de sauna zorgt ervoor dat de warmte optimaal op je lichaam kan inwerken en je huid intensief gereinigd wordt. Dat is pas écht genieten!

 

Een saunabezoek kan een heerlijke en verkwikkende ervaring zijn. Maar we begrijpen dat het voor nieuwkomers een beetje overweldigend kan zijn. Daarom hebben we deze handige gids samengesteld, boordevol tips om jouw eerste saunabezoek ontspannen en plezierig te maken.

De sauna is een plek waar je heerlijk kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Even weg van de drukte en de dagelijkse beslommeringen en volledig focussen op jezelf. En wat is er nu fijner dan dit te doen in je blootje?

 

Voor veel saunabezoekers is het de normaalste zaak van de wereld om naakt de sauna in te gaan. Dit zorgt niet alleen voor een gevoel van vrijheid, maar ook voor een optimale hygiëne, dit is even wennen. 

 

Voordat je de sauna betreedt, wordt er altijd grondig gedoucht. Door naakt te gaan, kan de warmte van de sauna beter op je lichaam inwerken en wordt je huid intensief gereinigd.

 

Waarom raden wij Sauna bezoek  aan?

sauna stenen, stoom

Hieronder vind je een aantal voordelen van het regelmatig bezoeken van de sauna:

 

  • Ontspanning: De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en dat je geest tot rust komt.

 

  • Versterking immuunsysteem: Door de warmte van de sauna wordt je bloedsomloop gestimuleerd, waardoor je immuunsysteem versterkt wordt.

 

  • Reiniging van de huid: De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je huid gaat zweten, waardoor afvalstoffen uit je lichaam worden verwijderd en je huid gereinigd wordt.

 

  • Verbetering van de bloedsomloop: Door de warmte van de sauna verwijden je bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar je organen en spieren verbetert.

 

  • Vermindering van stress: De warmte van de sauna zorgt voor ontspanning en vermindert stress. Bovendien maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je je gelukkiger voelt.

 

  • Verbetering slaapkwaliteit: Door de ontspanning die de sauna biedt, kun je beter slapen en slaap je dieper.

Wat is een sauna eigenlijk?

Een sauna is een ruimte waarin je kunt ontspannen door te genieten van warmte. Sauna's zijn ontstaan in Finland en hebben zich verspreid over de hele wereld.

 

De temperatuur in een sauna kan variëren, maar kan wel oplopen tot 70 graden Celsius.

 

Door de hoge temperatuur ga je transpireren, wat een reinigend effect heeft op je huid en lichaam. Het gebruik van een sauna heeft verschillende voordelen, zoals het verminderen van stress, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verlichten van spierpijn.

Wat moet je meenemen naar de sauna?

Voordat je naar de sauna gaat, is het belangrijk om te weten wat je moet meenemen. Het belangrijkste is een handdoek om op te zitten en om jezelf af te drogen na het zweten.

 

Daarnaast is het handig om een badjas of een grote handdoek mee te nemen om tussen de saunagangen door te dragen. Het dragen van slippers is ook aan te raden, omdat de vloeren in de sauna's vaak warm zijn. Vergeet niet om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven tijdens je bezoek.

sauna opgieting

Hoe werkt een saunabezoek?

Bij aankomst bij de sauna ontvang je vaak een badjas, handdoek en slippers.

 

Je kunt jezelf omkleden in de kleedkamer en je waardevolle spullen opbergen in een kluisje.

 

Het is gebruikelijk om naakt de sauna's te bezoeken, maar als je je hier ongemakkelijk bij voelt kun je ook een handdoek om je heen slaan. Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam tijdens je bezoek aan de sauna en om regelmatig af te koelen tussen de saunagangen door. Dit kan bijvoorbeeld door te zwemmen in het zwembad of door af te koelen onder de koude douche.

Saunagangen

Een bezoek aan de sauna bestaat meestal uit verschillende saunagangen, die allemaal verschillende temperaturen hebben. Het is belangrijk om te beginnen met de laagste temperatuur en geleidelijk te werken naar de hogere temperaturen.

Begin met een korte tijd in de sauna en bouw dit langzaam op. Na het bezoeken van een sauna is het belangrijk om af te koelen en daarna te rusten voordat je naar de volgende sauna gaat.

kabouter huisje, sauna
sauna in de sneeuw

De grootste misverstanden over een sauna bezoek

1. Afvallen van saunabezoek

Er zijn nogal wat misverstanden over een bezoekje aan de sauna. Zo denken sommigen dat je erdoor afvalt, maar helaas is dat niet waar. Wel verlies je vocht tijdens een saunabezoek, maar dit gewichtsverlies is slechts tijdelijk. Bovendien compenseer je het vochtverlies door na de sauna veel te drinken. Alleen bij regelmatige saunabezoeken kan het de stofwisseling enigszins beïnvloeden.

 

2. Staren de mensen naar elkaar? 

Kijken is oke, staren niet

Veel mensen denken dat ze bekeken worden in de sauna, oke iedereen kijkt en ziet wel, je kan je zicht niet op "stop" zetten maar staren of uitgebreid kijken word over het algemeen niet gedaan

 

 Iedereen is gelijk en er wordt niet gekeken naar uiterlijk of lichaam. Als je voor het eerst naakt de sauna ingaat, kan dit wellicht onwennig aanvoelen. Maar na een paar minuten zul je merken dat dit gevoel verdwijnt en dat anderen jou ook niet meer opvallen.

 

3. Saunabezoek, is dat saai?

Sommigen vinden een bezoek aan de sauna saai en te heet, maar dit hoeft niet zo te zijn. Een wellnessresort biedt veel meer dan alleen sauna's, zoals zwembaden, zonneterrassen en andere spa-behandelingen.

 

Er zijn tientallen faciliteiten waar je gebruik van kunt maken en er is voor ieder wat wils. Als je niet van een warme Finse sauna houdt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een minder warme infraroodsauna of gewoon lekker zwemmen of zonnen.

 

Het bezoek aan een wellnessresort moet je zien als onderdeel van een Wellness Lifestyle. Je moet niets, maar er kan van alles. Ervaar het zelf tijdens een heerlijk dagje sauna.

 

zelf sauna service