Dadels : Ontdek de voedingsstoffen

daadels op boomstam

Dadels zijn al eeuwenlang een geliefde lekkernij in het Midden-Oosten, maar de laatste jaren winnen ze ook in Nederland aan populariteit. En dat is niet zonder reden! Want naast dat ze lekker zoet zijn, zitten dadels boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. In dit artikel lees je alles over de voedingsstoffen in dadels en waarom ze zo gezond zijn.

 

Voedingsstoffen in dadels: Welke zitten erin? Dadels zijn kleine vruchten met een hoog gehalte aan koolhydraten en vezels. Maar daarnaast bevatten dadels ook nog andere belangrijke voedingsstoffen. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Koolhydraten en vezels

Dadels zijn rijk aan koolhydraten en vezels, wat ze tot een goede energiebron maakt. Koolhydraten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze zorgen voor de benodigde energie. De vezels in dadels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel.

Dadels bevatten diverse vitamines 

 • Vitamine B6: dit is belangrijk voor de stofwisseling en het immuunsysteem.
 • Vitamine K: dit is belangrijk voor de bloedstolling en de botgezondheid.
 • Vitamine A: dit is belangrijk voor het immuunsysteem en de ogen.

 

Hoe kun je dadels het best bewaren?

Het bewaren van dadels in de koelkast is een slimme zet, want de koele omgeving helpt om de versheid van de vruchten te behouden. Gedroogde dadels kunnen tot wel zes tot acht maanden meegaan als je ze in de koelkast bewaart. Houd er echter rekening mee dat na verloop van tijd een suikerlaagje kan ontstaan.

Zijn dadels gezond?

Zijn dadels gezond?

Ja, dadels zijn gezond. Ze bevatten veel voedingsstoffen die goed zijn voor het lichaam, waaronder vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

 

Hoeveel dadels kun je per dag eten?

Het is aan te raden om niet meer dan 3 tot 5 dadels per dag te eten, vanwege het hoge suikergehalte, maar het is belangrijk om naar uw calorie verbranding te kijken, of laten kijken door een professional

Voedingswaarde van dadels

Zijn dadels gezond?

Dadels zijn niet alleen lekker, maar ze zijn ook voedzaam. Ze bevatten een goede hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen. Hieronder volgt een overzicht van de voedingswaarde van dadels per 100 gram:

 • Calorieën: 277
 • Koolhydraten: 75 gram
 • Vezels: 7 gram
 • Suikers: 66 gram
 • Vet: 0,2 gram
 • Eiwit: 1,8 gram
 • Vitamine B6: 0,2 milligram
 • Kalium: 696 milligram
 • Magnesium: 54 milligram
 • IJzer: 0,9 milligram
Zijn dadels gezond?

Dadels bevatten diverse mineralen die goed zijn

 • Kalium: dit is belangrijk voor de bloeddruk en het hart.
 • IJzer: dit is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen.
 • Magnesium: dit is belangrijk voor de botgezondheid en de spierfunctie.

Dadels bevatten antioxidanten,

Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Dit vermindert de kans op ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Goed voor de darmen

De vezels in dadels zijn goed voor de darmen. Ze stimuleren de spijsvertering en zorgen voor een goede stoelgang.

Goed voor het hart

De mineralen in dadels, zoals kalium, zijn goed voor het hart. Ze zorgen voor een gezonde bloeddruk en verminderen het risico op hart- en vaatziekten.

dadels en thee

Er zijn veel verschillende soorten dadels

maar enkele van de meest populaire zijn Medjoul, Mazafati en Royal Ajwa 

Goed voor de botten

De mineralen in dadels, zoals magnesium en calcium, zijn ook goed voor de botten. Ze dragen bij aan de opbouw en het behoud van sterke botten.

Goed voor de bloedsuikerspiegel

Hoewel dadels een hoog gehalte aan koolhydraten hebben, hebben ze ook een lage glycemische index. Dit betekent dat ze de bloedsuikerspiegel niet snel laten stijgen.

Goed voor de energiehuishouding

De koolhydraten in dadels worden langzaam afgebroken en opgenomen in het lichaam. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en blijf je langer energie behouden.

Voedingsstoffen in dadels

Voedingsstoffen in dadels: Hoe kun je ze gebruiken? Dadels zijn op verschillende manieren te gebruiken in de keuken. Hieronder hebben we een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet.

 

Als gezonde snack

Dadels zijn een heerlijke en gezonde snack. Je kunt ze gewoon zo uit het vuistje eten, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te vullen met bijvoorbeeld notenpasta.

In zoete gerechten

Dadels zijn ook heerlijk in zoete gerechten. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als natuurlijke zoetstof in smoothies, cakes of koekjes.

In hartige gerechten

Dadels zijn ook prima te combineren in hartige gerechten. Gebruik ze bijvoorbeeld als smaakmaker in een couscoussalade.