Bijnada.nl - Alles Over Veganisme, Gezondheid en Geld Besparen

Wat betekend "veganisme" nou eigenlijk? 

Veganisme, vegan, wat betekend dat?

Veganisme is een levensstijl waarbij men, voor zover mogelijk, afziet van het gebruik van dieren voor voedsel, kleding en andere doeleinden, om zo dierenmishandeling en - uitbuiting te voorkomen.

 

Het gaat hierbij niet alleen om het vermijden van dierlijke producten in voeding, maar ook om het vermijden van kleding gemaakt van bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde.

 

Veganisten vermijden ook verzorgingsproducten die dierlijke ingrediënten bevatten of getest zijn op dieren en vermijden het bezoeken van dierentuinen en het berijden van dieren. Alleen als het in het belang van het dier is, zoals bij hulpbehoevende of asieldieren, kunnen ze gehouden worden.

Veganisme is een persoonlijke keuze en wordt in elke situatie toegepast. Het kan verschillen per persoon en hun persoonlijke situatie.

 

Veganisme heeft vele voordelen, zoals het verminderen van dierenmishandeling en -uitbuiting, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verminderen van milieuvervuiling. Een plantaardig dieet kan ook bijdragen aan een betere gezondheid en het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten, kanker en andere ziekten. Het gebruik van landbouwgrond voor directe voedselproductie kan bijdragen aan het verminderen van het wereldvoedselprobleem.

 

Door veganistisch te leven, maakt men een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp of productiemiddel.

veganisme, gezonde keuze

De Pilaren van veganisme

Mens & Gezondheid

 

gezond in de natuur

Hoe beïnvloedt veganisme mijn gezondheid?

 

Een veganistisch dieet kan vele voordelen bieden voor de gezondheid van mensen. Door een uitgebalanceerd, plantaardig dieet te volgen krijgt men alle benodigde voedingsstoffen binnen om gezond en energiek te blijven.

 

 

Plantaardige voeding bevat namelijk vaak minder verzadigde vetten en geen cholesterol. Dit kan leiden tot een verkleining van de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten. Ook onder topsporters worden plantaardige diëten steeds populairder.

Dier & Dierenwelzijn

 

koe, dierenwelzijn

Hoe beïnvloedt extensieve veeteelt het welzijn van het dier?

 

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor veganisme is de zorg voor dierenwelzijn. Veganisme zorgt ervoor dat dieren niet langer gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood hoeven te worden.

 

 

Door geen gebruik te maken van producten die dierlijke ingrediënten bevatten of op dieren zijn getest, draag je bij aan een betere wereld voor dieren.

Milieu & Leefomgeving

 

natuur, windmolen zonsondergang

De impact van de veeteelt op het milieu en de leefomgeving

 

De veehouderij is verantwoordelijk voor een grote uitstoot van broeikasgassen, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Daarnaast is de vleesproductie een belangrijke oorzaak van milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit (onder andere door het kappen van regenwouden). Een plantaardig dieet is daarom een duurzamer alternatief en kan bijdragen aan een schonere en leefbaardere planeet.

 

Bovendien gebruikt de dierindustrie meer dan 70% van alle landbouwgrond, terwijl er wereldwijd nog altijd mensen honger lijden. Het inzetten van landbouwgrond voor voedselproductie ten behoeve van menselijke consumptie kan dus bijdragen aan het verminderen van het wereldvoedselprobleem.

veganistisch eten, is dat wel gezond?

heerlijke vegan fruit

Het eten van plantaardige voeding kan veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Hoewel het niet per se gezond hoeft te zijn, kan het wel heel gemakkelijk zijn. Wat maakt plantaardig eten zo gezond? Planten bevatten veel vezels, gezonde koolhydraten en vetten, vitamines en mineralen.

 

Natuurlijk is het mogelijk om als veganist alleen maar chips, patat en koekjes te eten. Er is immers genoeg keuze aan 'veganistisch junkfood' in de supermarkten. Toch is het vaak makkelijker om gezond te eten met plantaardig voedsel. Hier zijn verschillende redenen voor:

Bewuster omgaan met voedsel

 

Veel mensen die plantaardig gaan eten, maken deze keuze niet zomaar. Ze waren bijvoorbeeld al langer bezig met gezond eten of waren al vegetariër. Hierdoor zijn veganisten vaak vanaf het begin al bewuster bezig met gezondheid. Het kan ook zijn dat deze mensen al meer bewegen dan de gemiddelde persoon, wat ook bijdraagt aan een goede gezondheid.

 

Minder snoepen door het vermijden van dierlijke producten

 

Veel voedsel bevat dierlijke producten. Op een feestje, op het werk of onderweg op het station: het aanbod bevat vaak dierlijke ingrediënten. Blokjes kaas, slagroomtaarten en croissants met roomboter zijn populairder dan plantaardige alternatieven. Dit betekent dat veganisten over het algemeen minder van dit soort hapjes tussendoor eten en gemakkelijker slank en gezond blijven.

Thaise vegan salade
olijfolie, gezonde olie

Gezonde vetten

 

Als je toch eens zin hebt in een plantaardige snack, is de kans groot dat dit gezonder is dan het dierlijke alternatief. Plantaardige vetten (mits ongehard) zijn namelijk vaker onverzadigd, wat goed is voor hart en bloedvaten. Dit komt doordat onverzadigd vet helpt het cholesterol laag te houden. Verzadigd vet in dierlijke producten verhoogt juist het cholesterol.

 

Meer groenten en fruit

 

Gemiddeld genomen eten veganisten meer groenten en fruit dan de gemiddelde Nederlander. Dit is enorm gezond! Niet alleen krijg je veel gezonde vezels, vitamines en mineralen binnen, maar je eet ook minder andere (ongezonde) dingen die je in plaats van groenten en fruit zou kunnen eten.

 

Plantaardig eten heeft dus vele voordelen voor de gezondheid. Sommige mensen merken dat ze zich gezonder voelen als ze vegan gaan eten. Het is mooi meegenomen dat een dier- en milieuvriendelijke manier van eten ook nog eens goed is voor je eigen lichaam.