Alfalfa : Onderschatte Gezonde Heerlijke Kiemen 

Alfalfa, ook bekend als Luzerne, zijn spruitgroenten afkomstig van de kiemen van Luzerneklaverzaadjes. Hoewel het lijkt op taugé, is het afkomstig van een ander gewas.

 

De teelt van alfalfa gebeurt op een vergelijkbare manier als die van taugé. Deze groente werd duizenden jaren geleden al door Arabieren gewaardeerd vanwege vermeende geneeskrachtige en vitaliserende eigenschappen. De naam 'Alfalfa' is afkomstig uit het Arabisch en betekent 'vader van alle voedsel' of 'het beste voedsel'. Het is opvallend rijk aan calcium.

Culinaire Toepassingen van Alfalfa

Veelzijdigheid in Gerechten

Alfalfa is bijzonder veelzijdig in gebruik. De jonge scheuten zijn fris en knapperig, ideaal voor salades, sandwiches en wraps. Ze voegen een subtiele, licht nootachtige smaak toe en verhogen de voedingswaarde van elk gerecht. Ook kunnen alfalfascheuten gebruikt worden als garnering om soepen en stoofschotels een frisse toets te geven.

 

 1. Veganistische Wraps en Sandwiches: Alfalfascheuten zijn een knapperige en voedzame toevoeging aan veganistische wraps en sandwiches. Combineer ze met ingrediënten als avocado, tomaat, komkommer, hummus of veganistische kaas voor een heerlijke en voedzame maaltijd.

 2. Salades: Voeg alfalfascheuten toe aan een gemengde salade voor extra textuur en voedingswaarde. Ze gaan goed samen met een verscheidenheid aan groenten, noten, zaden en een lichte dressing, zoals een citroenvinaigrette.

 3. Smoothies en Sappen: Voor een voedingsboost kunnen alfalfascheuten worden gemengd in groene smoothies of sappen. Ze voegen een frisse smaak toe en verhogen de voedingswaarde van je drankje.

 4. Buddha Bowls: Maak een voedzame buddha bowl door alfalfascheuten te combineren met quinoa, geroosterde groenten, tofu, en een smaakvolle dressing. Alfalfa voegt een frisse, knapperige textuur toe aan deze gezonde bowls.

 5. Gazpacho: Garneer een koude, verfrissende gazpacho met een handjevol alfalfascheuten voor een extra frisse toets en een aantrekkelijke presentatie.

 6. Veganistische Sushi: Gebruik alfalfascheuten in veganistische sushirollen samen met ingrediënten zoals komkommer, avocado en paprika. De scheuten voegen een unieke textuur en smaak toe aan de sushi.

 7. Pasta en Noodle Gerechten: Voeg alfalfascheuten toe aan koude pasta- of noodlegerechten voor een frisse, kruidige smaak. Ze zijn vooral lekker in combinatie met een lichte, plantaardige saus.

buddha bowl met alfalfa

Voedingswaarde van Alfalfa

alfalfa kiemen

De voedingswaarde van alfalfa maakt het een bijzonder voedzaam en gezond ingrediënt, vooral gezien in het licht van zijn relatief lage calorie-inhoud. Hier zijn enkele redenen waarom deze voedingswaarden opvallend zijn

 

 1. Laag Calorisch met Hoge Voedingswaarde: Met slechts 50 kilocalorieën per portie biedt alfalfa een indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen zonder veel calorieën toe te voegen. Dit maakt het een ideale keuze voor mensen die hun calorie-inname willen beperken zonder in te leveren op voedingsstoffen.

 2. Gezonde Vetten: Hoewel alfalfa slechts 1 gram vet per portie bevat, zijn deze vetten belangrijk voor de algehele gezondheid. Ze dragen bij aan de opname van in vet oplosbare vitaminen en bieden essentiële vetzuren die belangrijk zijn voor diverse lichaamsfuncties.

 3. Complexe Koolhydraten en Vezels: De 4 gram koolhydraten, voornamelijk in de vorm van complexe koolhydraten en vezels, zorgen voor een langzame en gestage energieafgifte. Dit helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en biedt langdurige verzadiging. De vezels zijn ook gunstig voor de spijsvertering en kunnen helpen bij het beheersen van het cholesterolgehalte.

 4. Rijk aan Eiwitten: Met 6 gram eiwit per portie is alfalfa een uitstekende plantaardige eiwitbron, vooral belangrijk voor vegetariërs en veganisten. Eiwitten zijn cruciaal voor de opbouw en het herstel van spieren en weefsels, en het feit dat alfalfa zo eiwitrijk is, maakt het een waardevolle toevoeging aan een plantaardig dieet.

 5. Vitamine C: De 7 milligram vitamine C per portie draagt bij aan de dagelijkse behoefte van deze belangrijke antioxidant. Vitamine C speelt een rol in de immuunfunctie en helpt bij het onderhouden en herstellen van weefsels, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid.

 6. Vezelrijk: Met 1,6 gram vezels per portie ondersteunt alfalfa een gezonde spijsvertering en draagt het bij aan een gevoel van volheid, wat belangrijk is voor gewichtsbeheersing.

Samenvattend, alfalfa is een voedingsrijk ingrediënt met een lage calorische waarde maar een hoge concentratie van essentiële voedingsstoffen, waardoor het een uitstekende keuze is voor een evenwichtig en gezond dieet.

Gezondheidsvoordelen van Alfalfa: Een Uitgebreide Uitleg

1. Rijk aan Antioxidanten Alfalfa is een uitstekende bron van antioxidanten, zoals vitamine C en K. Antioxidanten zijn essentieel omdat ze helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren, wat oxidatieve stress vermindert en het risico op chronische ziekten zoals kanker en hartziekten kan verlagen. Studies tonen aan dat een dieet rijk aan antioxidanten het immuunsysteem kan versterken en de veroudering van cellen kan vertragen​ (Bijnada.nl)​ .

2. Ondersteuning van de Spijsvertering Alfalfa bevat aanzienlijke hoeveelheden vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Vezels stimuleren de darmperistaltiek, wat essentieel is voor een regelmatige stoelgang en kan helpen constipatie te voorkomen. Bovendien voeden vezels de goede bacteriën in de darmen, wat bijdraagt aan een gezonde darmflora .

3. Verlaging van Cholesterol Onderzoek heeft aangetoond dat alfalfa kan helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte, het "slechte" cholesterol dat bijdraagt aan de opbouw van plaque in de bloedvaten. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Een studie gepubliceerd in de "American Journal of Clinical Nutrition" toonde aan dat supplementen van alfalfa significant bijdroegen aan het verlagen van LDL-cholesterol bij mensen met een verhoogd cholesterolgehalte .

4. Hormonale Balans Alfalfa bevat fyto-oestrogenen, plantaardige verbindingen die lijken op het hormoon oestrogeen. Deze verbindingen kunnen helpen bij het reguleren van hormonale schommelingen, vooral bij vrouwen tijdens de menopauze. Dit kan symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten verminderen. Een studie in "Menopause" suggereerde dat fyto-oestrogenen een natuurlijk alternatief kunnen zijn voor hormonale therapieën .

5. Ontstekingsremmende Eigenschappen De bioactieve stoffen in alfalfa, zoals saponinen en flavonoïden, hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Deze verbindingen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat nuttig kan zijn bij aandoeningen zoals artritis en andere inflammatoire ziekten. Onderzoek gepubliceerd in "Phytotherapy Research" bevestigde de ontstekingsremmende effecten van alfalfa-extracten in diermodellen .

luzerne bloem

Alfalfa komt van de Luzerne bloem

Luzerne, ook bekend als Medicago sativa, is een plantensoort die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Het is een veel voorkomende en waardevolle voederplant die wereldwijd wordt verbouwd voor veevoer vanwege zijn hoge voedingswaarde. Luzerne heeft diepe wortels en is in staat om stikstof uit de lucht te halen en in de bodem te fixeren, waardoor het een gunstige plant is voor bodemverbetering en -verrijking.

 

 

Hoe Bewaar je Alfalfa het Beste?

Alfalfa moet zorgvuldig worden bewaard om de versheid en voedingswaarde te behouden. Hier zijn verschillende technieken om alfalfa houdbaar te maken:

 1. Koeling: Bewaar alfalfa in een luchtdichte container in de koelkast. Dit helpt de spruiten fris te houden en verlengt hun houdbaarheid tot ongeveer vijf dagen. Het is belangrijk om ze droog te houden om schimmelvorming te voorkomen.

 2. Droge Methode: Alfalfa kan ook worden gedroogd in een voedseldroger. Droge alfalfa heeft een langere houdbaarheid en kan in een luchtdichte container op een koele, donkere plaats worden bewaard. Het drogen behoudt veel van de voedingsstoffen en kan worden gebruikt in smoothies of als garnituur.

 3. Invriezen: Hoewel minder gebruikelijk, kunnen alfalfa-spruiten ook worden ingevroren. Leg de spruiten eerst op een bakplaat om ze afzonderlijk te bevriezen en bewaar ze vervolgens in een diepvrieszak. Let op, dit kan de textuur veranderen, maar de voedingswaarde blijft behouden.

Door deze technieken toe te passen, kun je optimaal genieten van de voordelen van alfalfa, zelfs als je ze niet meteen consumeert.