Sauna en je gezondheid 

De sauna is al duizenden jaren een populaire manier om te ontspannen en de gezondheid te verbeteren. Veel mensen bezoeken regelmatig de sauna vanwege de vele voordelen die het biedt. In dit artikel bespreken we waarom de sauna goed voor je is, de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen voordat je een sauna bezoekt en de conclusie over de voordelen van de sauna voor de gezondheid.

Waarom is de sauna goed voor je?

Uit onderzoek blijkt dat : sauna heeft veel voordelen voor de gezondheid. Hieronder bespreken we belangrijke redenen waarom de sauna goed voor je is.

Verlicht stress en angst

Een bezoek aan de sauna kan helpen bij het verminderen van stress en angst. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en je geest tot rust komt. Daarnaast kan de rustige en vredige omgeving in de sauna ook helpen om je geest te kalmeren.

Verbetert de huid

De sauna kan ook helpen bij het verbeteren van de huid. Door de warmte gaat de bloedcirculatie omhoog, wat zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de huidcellen. Dit kan leiden tot een verbeterde teint, vermindering van rimpels en een gezonde gloed van de huid.

Versterkt het immuunsysteem

Regelmatig bezoek aan de sauna kan het immuunsysteem versterken. Door de hitte van de sauna worden er witte bloedcellen aangemaakt, wat het immuunsysteem stimuleert en versterkt. Dit kan helpen bij het bestrijden van ziekten en infecties.

Dr. Doreen Kowatzki heeft onderzoek gedaan 

 

Dr. Doreen Kowatzki  van de Universiteit van Jena heeft in het wetenschappelijke tijdschrift Dermatology geschreven : hier te lezen 

dat de sauna niet alleen reinigend werkt, maar ook echt gezond is voor de huid. Door de sauna wordt de beschermlaag van de huid versterkt en wordt de hoornlaag gehydrateerd.

 

Daarnaast zorgt de sauna ervoor dat het herstel bij vochttekort of een verstoorde PH-waarde sneller gaat. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de huid elke keer sterker wordt bij frequent sauna gebruik.

Verlicht spierpijn

De sauna kan ook helpen bij het verlichten van spierpijn. Door de warmte ontspannen de spieren en kan de pijn verminderen. Daarnaast kan de sauna ook helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit van de spieren.

Bevordert gewichtsverlies

Een ander voordeel van de sauna is dat het kan helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies. Door de hitte van de sauna stijgt de hartslag, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt. Daarnaast kan de sauna ook helpen bij het verminderen van cellulitis.

Voorzorgsmaatregelen bij het bezoeken van de sauna

Voordat je een sauna bezoekt, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je veilig blijft en optimaal kunt genieten van de sauna.

Raadpleeg een arts voordat u de sauna bezoekt

Als je gezondheidsproblemen hebt, zoals hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes of andere aandoeningen, raadpleeg dan altijd eerst een arts voordat je de sauna bezoekt.

gezondheidsvoordelen sauna

Concluderend biedt de sauna veel  wetenschappelijk bewezen voordelen voor de gezondheid en het welzijn.

 

Het is echter belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en de sauna niet te misbruiken.

 

Bezoek de sauna regelmatig, maar doe dit altijd op een verantwoorde manier.