Sauna en je gezondheid 

mooie luxe sauna

De sauna is al duizenden jaren een populaire manier om te ontspannen en de gezondheid te verbeteren. Veel mensen bezoeken regelmatig de sauna vanwege de vele voordelen die het biedt. In dit artikel bespreken we waarom de sauna goed voor je is, de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen voordat je een sauna bezoekt en de conclusie over de voordelen van de sauna voor de gezondheid.

Waarom is de sauna goed voor je Gezondheid?

Uit onderzoek blijkt dat : sauna heeft veel voordelen voor de gezondheid. Hieronder bespreken we belangrijke redenen waarom de sauna goed voor je is.

Verlicht stress en angst

Een bezoek aan de sauna kan helpen bij het verminderen van stress en angst. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en je geest tot rust komt. Daarnaast kan de rustige en vredige omgeving in de sauna ook helpen om je geest te kalmeren.

Verbetert de huid

De sauna kan ook helpen bij het verbeteren van de huid. Door de warmte gaat de bloedcirculatie omhoog, wat zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de huidcellen. Dit kan leiden tot een verbeterde teint, vermindering van rimpels en een gezonde gloed van de huid.

Versterkt het immuunsysteem

Regelmatig bezoek aan de sauna kan het immuunsysteem versterken. Door de hitte van de sauna worden er witte bloedcellen aangemaakt, wat het immuunsysteem stimuleert en versterkt. Dit kan helpen bij het bestrijden van ziekten en infecties.

Hier moet je op letten als je voor het eerst een sauna bezoekt 

De eerste keer naar de sauna gaan kan een spannende ervaring zijn, vooral als je niet precies weet wat je kunt verwachten. Saunabezoeken kunnen echter een geweldige manier zijn om te ontspannen en je lichaam te verwennen. Hier zijn enkele tips voor je eerste keer in de sauna:

 1. Kleed je gepast: In de meeste sauna's is badkleding niet toegestaan, dus zorg ervoor dat je naakt gaat. Als dit je ongemakkelijk maakt, zoek dan naar sauna's die gemengde of badkledingtoegestane sessies aanbieden.

 2. Drink voldoende water: Het is essentieel om gehydrateerd te blijven terwijl je in de sauna bent, omdat je veel zult zweten. Neem een fles water mee en drink regelmatig kleine slokjes.

 3. Neem de tijd: Begin met korte sessies van ongeveer 10-15 minuten in de sauna en neem dan een pauze om af te koelen. Herhaal dit proces en verleng geleidelijk de tijd in de sauna naarmate je lichaam eraan gewend raakt.

 4. Koel af: Tijdens je pauzes tussen saunasessies, neem een verfrissende douche of dompel jezelf onder in een koudwaterbad. Dit zal helpen om je lichaamstemperatuur te verlagen en je op te frissen.

 5. Wees bewust van je lichaam: Luister naar je lichaam en stop als je je onwel begint te voelen. Hitte kan intens zijn, dus overdrijf het niet.

 6. Geniet van de ontspanning: Saunabezoeken bieden niet alleen fysieke voordelen, maar ook mentale ontspanning. Neem de tijd om te genieten van de rustige sfeer en laat de stress van alledag achter je.

 7. Probeer verschillende sauna's: Saunacomplexen bieden vaak verschillende soorten sauna's, zoals de traditionele Finse sauna, infraroodcabines en opgietingen. Probeer ze uit en ontdek welke het beste bij je past.

buiten sauna

Het belangrijkste is om te onthouden dat de sauna-ervaring persoonlijk is, en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Dus ontspan, geniet en ervaar de voordelen van de sauna op jouw eigen manier. Veel plezier tijdens je eerste keer in de sauna!

relaxen in sauna

Dr. Doreen Kowatzki heeft onderzoek gedaan 

 

Dr. Doreen Kowatzki  van de Universiteit van Jena heeft in het wetenschappelijke tijdschrift Dermatology geschreven : hier te lezen 

dat de sauna niet alleen reinigend werkt, maar ook echt gezond is voor de huid. Door de sauna wordt de beschermlaag van de huid versterkt en wordt de hoornlaag gehydrateerd.

 

Daarnaast zorgt de sauna ervoor dat het herstel bij vochttekort of een verstoorde PH-waarde sneller gaat. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de huid elke keer sterker wordt bij frequent sauna gebruik.

Verlicht spierpijn

De sauna kan ook helpen bij het verlichten van spierpijn. Door de warmte ontspannen de spieren en kan de pijn verminderen. Daarnaast kan de sauna ook helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit van de spieren.

 

Bevordert gewichtsverlies

Een ander voordeel van de sauna is dat het kan helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies. Door de hitte van de sauna stijgt de hartslag, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt. Daarnaast kan de sauna ook helpen bij het verminderen van cellulitis.

 

Voorzorgsmaatregelen bij het bezoeken van de sauna

Voordat je een sauna bezoekt, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je veilig blijft en optimaal kunt genieten van de sauna.

 

Raadpleeg een arts voordat u de sauna bezoekt

Als je gezondheidsproblemen hebt, zoals hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes of andere aandoeningen, raadpleeg dan altijd eerst een arts voordat je de sauna bezoekt.

hete stenen sauna

De eerste keer een opgieting bijwonen

Een opgieting, ook wel bekend als een saunaritueel, is een populaire en ontspannende ervaring in de sauna. Het is een proces waarbij een saunameester water vermengd met etherische oliën op de hete stenen in de sauna gooit, wat resulteert in een stoomwolk die zich door de ruimte verspreidt. Dit ritueel biedt tal van voordelen voor zowel lichaam als geest. Hier is wat meer informatie over opgietingen:

Voordelen van een opgieting:

 1. Diepere ontspanning: De combinatie van hitte en de geur van etherische oliën helpt je dieper te ontspannen. Het is een uitstekende manier om stress te verminderen en tot rust te komen.

 2. Verbeterde ademhaling: De stoom die vrijkomt tijdens een opgieting kan je luchtwegen openen en de ademhaling vergemakkelijken. Dit kan vooral nuttig zijn als je last hebt van verkoudheid of allergieën.

 3. Huidverzorging: De stoom en warmte helpen je huid te reinigen en te revitaliseren. Het opent de poriën en kan bijdragen aan een gezondere, stralende huid.

 4. Versterkt immuunsysteem: Herhaalde opgietingen kunnen je immuunsysteem stimuleren, waardoor je lichaam beter bestand is tegen ziektes.

 

Hoe verloopt een opgieting:

 1. Voorbereiding: De saunameester begint met het vermengen van water en etherische oliën, vaak met geuren zoals eucalyptus, dennen, of lavendel.

 2. In de sauna: Deelnemers zitten of liggen in de sauna en wachten op het ritueel. De saunameester giet het geurende water op de hete stenen, wat leidt tot een intense stoomwolk.

 3. Begeleiding: Tijdens de opgieting zal de saunameester vaak gebruikmaken van een handdoek om de stoom te verspreiden en de warmte gelijkmatig te verdelen. Ze zwaaien de handdoek door de lucht om de stoom naar de deelnemers te leiden.

 4. Adem in en ontspan: Terwijl de saunameester de stoom verspreidt, kunnen deelnemers diep inademen en zich overgeven aan de ontspannende en verkwikkende geuren.

 5. Koeling: Na de opgieting is het gebruikelijk om de sauna te verlaten en af te koelen, bijvoorbeeld door te douchen of in koud water te dompelen.

 

Het bijwonen van een opgieting is niet alleen gunstig voor je lichaam, maar het zorgt ook voor een sociale en meditatieve ervaring. Het is een kans om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en te genieten van de therapeutische voordelen van de sauna in combinatie met de geurige toevoeging van etherische oliën. Het is belangrijk op te merken dat niet alle sauna's opgietingen aanbieden, dus als je geïnteresseerd bent, controleer dan van tevoren of deze dienst beschikbaar is in de sauna die je wilt bezoeken.

De voordelen van Infraroodsauna.

Een infraroodcabine is een innovatieve variant op de traditionele sauna en biedt een geheel andere manier om van de voordelen van warmte te genieten. In plaats van hete lucht te gebruiken, maakt een infraroodcabine gebruik van infrarode stralers om warmte rechtstreeks aan het lichaam over te dragen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van een infraroodcabine:

Voordelen van een infraroodcabine

 1. Diepere warmte: Infraroodstraling dringt dieper door in de huid en spieren dan de lucht in een traditionele sauna. Hierdoor kan je lichaam opwarmen zonder dat de omgevingstemperatuur extreem hoog is.

 2. Gerichte pijnverlichting: Infraroodwarmte kan helpen bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn. Het is gunstig voor mensen met aandoeningen zoals artritis, omdat het de bloedcirculatie verbetert en de flexibiliteit verhoogt.

 3. Ontgifting: Net als bij traditionele sauna's kan zweten in een infraroodcabine helpen bij het verwijderen van gifstoffen en onzuiverheden uit je lichaam.

 4. Ontspanning en stressvermindering: Het is een uitstekende manier om te ontspannen en stress te verminderen. De diepe warmte kan spierspanning verminderen en je een gevoel van welzijn geven.

 

infraroodsauna

Hoe werkt een infraroodcabine:

 1. Infraroodstralers: De infraroodcabine bevat infrarode stralers die warmte uitzenden. Deze stralen worden op je lichaam gericht.

 2. Opwarming van het lichaam: De stralers verwarmen je lichaam direct zonder de omgevingslucht op te warmen. Hierdoor kan je lichaamstemperatuur stijgen zonder dat het te heet aanvoelt.

 3. Zweten en ontgifting: Door de warmte begin je te zweten, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen. Dit zweten is meestal minder overvloedig dan in een traditionele sauna.

 4. Ontspanning: Tijdens je tijd in de infraroodcabine kun je ontspannen, mediteren, of gewoon genieten van de warmte en de rustige omgeving.

Het is belangrijk om te onthouden dat infraroodcabines er in verschillende maten en stijlen zijn, variërend van individuele cabines tot grotere ruimtes waar meerdere mensen samen kunnen ontspannen. Als je overweegt om een infraroodcabine te gebruiken, overleg dan met een specialist of je zorgverlener om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor jouw specifieke behoeften en gezondheidstoestand. Over het algemeen biedt een infraroodcabine een alternatieve en effectieve manier om te profiteren van de voordelen van warmte en ontspanning.

Ontspanning en Gezondheid

Ontspanning en gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Het vinden van de juiste balans tussen stress en ontspanning is essentieel voor een gezonde levensstijl. Hier is een overzicht van hoe ontspanning bijdraagt aan je gezondheid:

 1. Stressvermindering: Ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen, helpen bij het verminderen van stress. Chronische stress kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, slapeloosheid en zelfs hartziekten.

 2. Betere slaap: Ontspanningstechnieken bevorderen een goede nachtrust. Een goede nachtrust is cruciaal voor de algehele gezondheid, het immuunsysteem en de mentale helderheid.

 3. Mentale gezondheid: Ontspanning helpt bij het verminderen van angst, depressie en andere psychische aandoeningen. Het kan ook bijdragen aan een beter zelfbeeld en zelfvertrouwen.

 4. Fysieke gezondheid: Ontspanning kan spierspanning verminderen en de flexibiliteit verbeteren. Dit kan helpen bij het voorkomen van lichamelijke klachten en blessures.

Fysieke voordelen van Ontspannen

 1. Verbeterde spijsvertering: Stress kan de spijsvertering beïnvloeden. Ontspanning helpt bij een gezonde spijsvertering en kan problemen zoals maagklachten en prikkelbare darmsyndroom verminderen.

 2. Versterkt immuunsysteem: Regelmatige ontspanning kan het immuunsysteem versterken, waardoor je lichaam beter bestand is tegen ziekten.

 3. Levenskwaliteit: Ontspanning draagt bij aan een betere levenskwaliteit. Het stelt je in staat om meer te genieten van het moment en van de activiteiten die je graag doet.

Er zijn verschillende manieren om ontspanning in je dagelijks leven op te nemen, afhankelijk van je voorkeuren. Dit kan variëren van het beoefenen van mindfulness en meditatie tot het genieten van vrijetijdsactiviteiten, zoals wandelen, lezen, of zelfs het bezoeken van een sauna of een infraroodcabine, zoals eerder besproken. Het belangrijkste is om tijd vrij te maken voor ontspanning en om een gezonde balans te vinden tussen werk en rust, wat een positieve invloed heeft op je fysieke en mentale welzijn.