Cliché argumenten tegen veganisme ontkracht

Gepubliceerd op 28 april 2023 om 14:56
Echte mannen eten vlees

Laten we beginnen met de beroemde vraag die elke veganist minstens één keer heeft gehoord: "Waar haal je dan je proteïne vandaan?" Wel, als je het ons vraagt, komt deze vraag inmiddels onze neus uit. Het is net zo cliché als het gebruik van het woord 'duurzaam' of "teamplayer" in een vacaturetekst.

 

Waar halen we nou eigenlijk onze proteïne vandaan?

Nou, uit dezelfde bron als waar de koeien en olifanten het halen - namelijk uit planten En geloof ons, er is ruimschoots proteïne te vinden in een plantaardig dieet. Dus laten we deze vraag voortaan maar achterwege laten, even cliché als irritant.....

Argument 1: Mensen zijn van nature omnivoren en hebben vlees nodig om gezond te blijven.

 

Hoewel het waar is dat ons lichaam in staat is om vlees te verteren, betekent dit niet automatisch dat het ook gezond is om dit te doen. Sterker nog, er zijn tal van studies die aantonen dat een volledig plantaardig dieet zeer voedzaam kan zijn en in veel gevallen zelfs gezonder dan een dieet dat ook vlees bevat. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten alle essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, waaronder eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.

 

Argument 2: Veganisme is duur en onbetaalbaar voor de gemiddelde consument.

 

Hoewel sommige veganistische producten duurder kunnen zijn dan hun niet-veganistische tegenhangers, hoeft veganisme helemaal niet duur te zijn. In feite kunnen veel plantaardige voedingsmiddelen, zoals bonen, linzen, groenten en fruit, zeer betaalbaar zijn en zijn er tal van budgetvriendelijke veganistische recepten beschikbaar. Bovendien kunnen mensen geld besparen door minder bewerkte voedingsmiddelen te eten en meer zelf te koken.

Argument 3: Veganisme is niet natuurlijk en gaat in tegen onze menselijke aard.

 

Het idee dat veganisme 'onnatuurlijk' is, is niet correct. In feite is het tegenovergestelde waar: het consumeren van dierlijke producten is een relatief nieuwe ontwikkeling in de menselijke geschiedenis. Vroegere mensen waren voornamelijk jagers-verzamelaars en aten voornamelijk plantaardig voedsel. Bovendien is er niets 'onnatuurlijks' aan het kiezen voor voedzame en ethisch verantwoorde voeding.

 

Argument 4: Veganisme is slecht voor de landbouwsector en leidt tot ontbossing.

 

Dit argument is gedeeltelijk waar, maar het is belangrijk om op te merken dat de productie van vlees en zuivelproducten nog veel meer schade aan het milieu toebrengt. Veehouderij is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van land en water. Bovendien is er veel land en water nodig om vee te voeden, terwijl dit land ook gebruikt kan worden om meer plantaardige voedingsmiddelen te verbouwen.

 

Een argument dat mensen vaak opvoeren is dat soya niet milieuvriendelijk is ironisch genoeg word de meeste soya (ongeveer 80% ) van de soja gebruikt in de veeteeltsector. 

ontbossing, cartoon

Argument 5: Veganisme leidt tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen.

 

Sommige mensen zijn van mening dat een volledig plantaardig dieet kan leiden tot tekorten aan bepaalde essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12. Hoewel het waar is dat veganisten extra aandacht moeten besteden aan hun voedingsinname om deze voedingsstoffen binnen te krijgen, zijn er tal van plantaardige voedingsmiddelen en supplementen beschikbaar die alle essentiële voedingsstoffen bevatten. Bovendien kan een veganistisch dieet in veel gevallen juist helpen om een ​​goede gezondheid te bevorderen en chronische ziekten te voorkomen.

 

Argument 6: Veganisme is saai en eentonig en biedt weinig culinaire mogelijkheden.

 

Dit is een veelgehoorde misvatting over veganisme, maar niets is minder waar. Er zijn tal van heerlijke veganistische gerechten en ingrediënten beschikbaar die net zo smaakvol en gevarieerd kunnen zijn als niet-veganistische gerechten. Denk aan gerechten zoals veganistische sushi, geroosterde groenten met kruiden, bonen- en linzencurry's en zelfs veganistische hamburgers en pizza's. Bovendien zijn er tal van kookboeken, blogs en websites beschikbaar die heerlijke veganistische recepten bieden en u kunnen helpen bij het ontdekken van nieuwe smaken en ingrediënten.

gorilla vegan

Er zijn veel grote sterke dieren die plantaardig eten 

Sterke dieren zoals gorilla's, olifanten en neushoorns eten allemaal een plantaardig dieet en ze zijn zeker niet zwak of ongezond. In feite zijn deze dieren en hun dieet een goed voorbeeld van hoe een plantaardig dieet ons kan voorzien van alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond en sterk te blijven. Het is ook belangrijk om op te merken dat deze dieren geen voedingssupplementen of proteïne shakes nodig hebben om in topvorm te blijven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.