Bijnada.nl - Alles Over Veganisme, Gezondheid en Geld Besparen

Plantaardig Voedsel in Ziekenhuizen: Waarom het noodzakelijk is

Gepubliceerd op 1 februari 2023 om 20:54

Er is steeds meer aandacht voor gezonde voeding, en dat geldt ook voor ziekenhuizen. Veel mensen denken bij ziekenhuisvoeding nog steeds aan slecht smakende en weinig gezonde maaltijden, maar gelukkig verandert dit steeds meer. Het is belangrijk dat ziekenhuizen ook op dit gebied mee gaan met de tijd, en daarom is het aan te raden om alleen nog maar plantaardig voedsel aan te bieden.

Ongezond voedsel in het ziekenhuis, vaak net iets boven snackbar kwaliteit

Ziekenhuizen zijn plaatsen waar mensen gaan om te herstellen van ziekte en aandoeningen, maar het eten dat ze daar aangeboden krijgen, is vaak allesbehalve gezond. In veel ziekenhuizen wordt nog steeds junkfood aangeboden, wat het herstel van de patiënten niet bevordert. In dit artikel bespreken we de kwaliteit van het eten in ziekenhuizen en waarom het tijd is voor verandering.

Voeding speelt belangrijke rol in herstel

Het is belangrijk om te begrijpen dat voeding een cruciale rol speelt in het herstel van een patiënt. Het lichaam heeft bepaalde nutriënten nodig om te herstellen en te functioneren, en het eten dat patiënten in ziekenhuizen krijgen, moet aan deze behoeften voldoen. Helaas bieden veel ziekenhuizen echter een beperkt en ongezond menu aan, wat het herstel van de patiënten negatief beïnvloedt.

 

 

Sinaasappel rijst met gewokte spinazie, ui, champignons en paprika gemaakt door :Aty Essenstam Zeeman

Sinaasappel rijst met gewokte spinazie, ui, champignons en paprika gemaakt door :Aty Essenstam Zeeman

Saladebowl van : Tamara Otten-Koopman

Saladebowl van : Tamara Otten-Koopman

Junkfood in ziekenhuis cafetaria's

Een groot probleem in ziekenhuizen is het aanbod van junkfood in de cafetaria's. Patiënten en bezoekers kunnen daar terecht voor hamburgers, patat, snoep en frisdrank, en dit soort voedsel is niet alleen ongezond, het bevat ook nauwelijks voedingsstoffen die nodig zijn voor herstel. Bovendien is junkfood bekend om zijn negatieve effecten op de gezondheid, zoals overgewicht, hoge bloeddruk en verhoogde risico's op hart- en vaatziekten.

De voordelen van plantaardig voedsel

Het aanbieden van plantaardig voedsel in ziekenhuizen heeft veel voordelen. Ten eerste is het gezonder voor de patiënten. Plantaardig voedsel is namelijk rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, terwijl het tegelijkertijd weinig verzadigde vetten bevat. Dit is belangrijk, omdat veel patiënten in een ziekenhuis juist bezig zijn met het verbeteren van hun gezondheid.

Daarnaast is plantaardig voedsel ook beter voor het milieu. Veeteelt is namelijk een van de grootste veroorzakers van vervuiling en broeikasgassen, en door te kiezen voor plantaardig voedsel wordt de belasting op het milieu aanzienlijk verminderd.

Hoe kan het aanbod van plantaardig voedsel vergroot worden in ziekenhuizen?

Er zijn verschillende manieren om het aanbod van plantaardig voedsel in ziekenhuizen te vergroten. Ten eerste kan er gekeken worden naar de huidige menu's en of er aanpassingen gedaan kunnen worden om meer plantaardige opties aan te bieden. Daarnaast kan er ook samengewerkt worden met lokale leveranciers die plantaardige producten aanbieden.

Ook kunnen ziekenhuizen samenwerken met diëtisten en voedingsdeskundigen om ervoor te zorgen dat het aanbod van plantaardig voedsel niet alleen gezonder is, maar ook aantrekkelijk voor patiënten. Hierdoor zullen patiënten meer geneigd zijn om deze opties te kiezen, waardoor het aanbod nog verder vergroot kan worden.

Een betere toekomst voor ziekenhuisvoeding

Het is duidelijk dat het aanbod van plantaardig voedsel in ziekenhuizen belangrijk is  voor de gezondheid van patiënten.

Door stappen te nemen om het aanbod te vergroten, kunnen ziekenhuizen een belangrijke bijdrage leveren aan een gezondere en duurzamere toekomst.

Ziekenhuizen hebben een verantwoordelijkheid om hun patiënten gezonde en verantwoorde voeding aan te bieden, en door te kiezen voor plantaardig voedsel kunnen ze hier aan bijdragen. Daarnaast kan het aanbod van plantaardig voedsel ook helpen om de algemene bewustwording over de voordelen van gezonde en duurzame voeding te verhogen.

In een tijd waarin steeds meer mensen bewuster bezig zijn met hun gezondheid en het milieu, is het aanbieden van plantaardig voedsel in ziekenhuizen een logische stap voorwaarts. Laten we samen werken aan een toekomst waarin gezonde en duurzame voeding voor iedereen toegankelijk is, ook in ziekenhuizen.

 

bloemkoolsteak

Foto :Renate Supèr
Bloemkoolsteak met peterselie en aardappels

Is Veganistisch eten saai? 

Nee, veganistisch eten hoeft niet saai te zijn. Er zijn veel verschillende recepten en combinaties van ingredienten waarmee veganistische maaltijden net zo smaakvol en gevarieerd kunnen zijn als niet-veganistische maaltijden. Het is een kwestie van creativiteit en het uitproberen van nieuwe smaken en texturen. 

     Poolse dille aardappels met groente
Karnıyarık

                                            Poolse dille aardappels met groente                                                                                                          Turkse Karnıyarık

Ziekenhuizen in New York serveren voortaan standaard vegan maaltijden

Tomato leftoversoup by : Laura Leeuwenburg

Tomato leftoversoup by : Laura Leeuwenburg

In New York zijn enkele ziekenhuizen begonnen met het standaard serveren van vegan maaltijden. Hierdoor hopen zij de gezondheid van hun patiënten en personeel te verbeteren en bij te dragen aan een meer duurzame toekomst.

 

Deze ziekenhuizen werken samen met lokale leveranciers en gebruiken verse, seizoensgebonden ingrediënten om de hoogste kwaliteit vegan maaltijden te garanderen. Door deze samenwerking is het ook mogelijk om te zorgen voor een afwisselende en smaakvolle keuze aan vegan maaltijden.

Het is duidelijk dat steeds meer ziekenhuizen de voordelen van veganistische voeding erkennen. Door het standaard serveren van vegan maaltijden hopen zij de gezondheid van hun patiënten en personeel te verbeteren en bij te dragen aan een meer duurzame toekomst. Laten we hopen dat steeds meer ziekenhuizen dit voorbeeld volgen en investeren in de gezondheid van hun patiënten en de toekomst van onze planeet.

 

Laten we New York's voorbeeld volgen: investering in gezondheid door standaard vegan maaltijden

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.