Bijnada.nl - Alles Over Veganisme, Gezondheid en Geld Besparen

Krekels goedgekeurd voor menselijke consumptie: Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 25 januari 2023 om 15:22

illustratie van Krekelmeel

In Januari 2023 heeft de Europese Unie toestemming gegeven voor het gebruik van krekelmeel als ingrediënt in voedingsmiddelen zoals brood, pasta, koekjes en desserts voor een periode van 5 jaar. Het wordt beschouwd als een vervanger van tarwebloem.

 

Wat doen de supermarkten met de goedkeuring?

Op dit moment gaan supermarkten in Nederland niet over tot het verwerken van krekelmeel in hun voedingsmiddelen, aldus een woordvoerster van supermarktkoepel-organisatie CBL. Indien in de toekomst krekelmeel wel gebruikt wordt, zal dit altijd op de verpakking vermeld worden. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel wordt krekelmeel nog niet grootschalig ingezet voor levensmiddelen in Nederland.

 

Europese regelgeving : EFSA keurde in 2021 de consumptie van larven goed

 Insecten als voedsel vallen onder de categorie "novel foods" en moeten worden goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) voordat ze op de markt komen.

 

In januari 2021 is het eerste positieve evaluatierapport gepubliceerd door EFSA, over larven van de meeltor, met de conclusie dat er geen veiligheidsbezwaren zijn tegen het gebruik in voedsel. Vanaf juni 2021 is de verkoop van dit product toegestaan.

 

Jaapie krekel illustratie

Wat zijn de gevaren van krekels in etenswaren?

Krekels zijn een bekend allergeen en kunnen ernstige reacties veroorzaken bij mensen die overgevoelig zijn voor hen. Symptomen kunnen variëren van uitslag en jeuk tot ademhalingsproblemen en zelfs anafylactische shock. Dit maakt het belangrijk dat consumenten op de hoogte zijn van de aanwezigheid van krekels in voedsel, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken.

 

Hoe komen krekels in ons eten terecht?

De meeste krekels  komen uit  Thailand, waar ze worden verzameld in de wilde natuur. Dit kan leiden tot problemen met betrekking tot de manier waarop de krekels worden verzameld en de omstandigheden waaronder ze worden gekweekt. Sommige bedrijven gebruiken bijvoorbeeld pesticiden om de krekels te verzamelen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de werknemers en de omgeving.

 

Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat ons eten krekel-vrij is?

Het beste wat consumenten kunnen doen, is ervoor zorgen dat ze bewust zijn van de aanwezigheid van krekels in voedsel en producten kiezen die deze ingrediënten niet bevatten. Dit kan worden gedaan door het lezen van etiketten en het uitvoeren van onderzoek naar de ingrediënten van verschillende producten. Bovendien kunnen consumenten druk uitoefenen op bedrijven om ervoor te zorgen dat ze ethisch verantwoorde en veilige producten aanbieden.

Bevatten insecten de stof : Chitine ?

Insecten bevatten chitine, een niet-verteerbare stof. Er is een bewering dat chitine schadelijk zou zijn voor de menselijke darmen, maar experts benadrukken dat chitine eigenlijk onschuldig is

Wat is de stof : Chitine?

Chitine, ontdekt door Henri Braconnot in 1811, is een polysacharide die voorkomt in de celwanden van schimmels en in het exoskelet van insecten, crustaceeën en andere arthropoden. Het wordt gebruikt als bouwstof voor hun exoskeleton.

Gebruiken supermarkten krekelmeel al in hun voedingsmiddelen?

Op dit moment gebruiken supermarkten in Nederland nog geen krekelmeel in hun voedingsmiddelen, volgens een woordvoerster van de supermarktkoepel-organisatie CBL. Indien in de toekomst krekelmeel wel gebruikt wordt, zal dit altijd op de verpakking vermeld worden.

Wat is de Europese regelgeving voor insecten als voedsel?

insecten als voedsel vallen onder de categorie "novel foods" en moeten worden goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) voordat ze op de markt komen. In 2021 is het eerste positieve evaluatierapport gepubliceerd door EFSA over larven van de meeltor, met de conclusie dat er geen veiligheidsbezwaren zijn tegen het gebruik in voedsel.

Wat zijn de gevaren van krekels in etenswaren?

Krekels zijn een bekend allergeen en kunnen ernstige reacties veroorzaken bij mensen die overgevoelig zijn voor hen. Symptomen kunnen variëren van uitslag en jeuk tot ademhalingsproblemen en zelfs anafylactische shock. Dit maakt het belangrijk dat consumenten op de hoogte zijn van de aanwezigheid van krekels in voedsel, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken.

Hoe komen krekels in ons eten terecht?

De meeste krekels komen uit Thailand, waar ze worden verzameld in de wilde natuur. Dit kan leiden tot problemen met betrekking tot de manier waarop de krekels worden verzameld en de omstandigheden waaronder ze worden gekweekt. Sommige bedrijven gebruiken bijvoorbeeld pesticiden om de krekels te verzamelen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de werknemers en de omgeving.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.