Plantaardig Dieet: tips om ermee te starten

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 14:19

vegan linzensoep

Royale goulash soep met rode splitlinzen

Foto van  Laura Leeuwenburg - van den Boom
te volgen op instagram @laus_vegan_cheezz

Als individuen en samenlevingen streven we er allemaal naar om gezonder te worden, en plantaardig eten is daar een essentieel onderdeel van. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat u vaker plantaardig eet? In dit artikel zullen we u enkele nuttige tips geven die u kunnen helpen om de overstap te maken naar een meer plantaardig dieet.

Begin met kleine stappen

Het kan moeilijk zijn om van de ene op de andere dag helemaal plantaardig te gaan eten. Begin daarom met kleine stapjes. Dit kan betekenen dat u bijvoorbeeld één dag per week volledig plantaardig eet, of dat u begint met het vervangen van één maaltijd per dag met een plantaardige optie.

Plan uw maaltijden vooruit

Een goede manier om ervoor te zorgen dat u meer plantaardig eet, is door uw maaltijden vooruit te plannen. Maak een lijst van gerechten die u graag wilt proberen en plan wanneer u deze gaat maken. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat u altijd voldoende ingrediënten in huis heeft en voorkomt u dat u terugvalt op het eten van dierlijke producten.

 

Cauliflower steak

Bloemkoolsteak uit de Tajin met aardappelpartjes

Foto van Renate Supèr

Experimenteer met nieuwe gerechten

Een andere goede manier om meer plantaardig te eten, is door nieuwe gerechten te proberen. Er zijn tal van plantaardige opties beschikbaar, dus er is geen reden om vast te houden aan dezelfde maaltijden die u altijd al hebt gegeten. Probeer bijvoorbeeld eens  een veganistische curry of een linzensoep.

Leer over voedingsstoffen

Wanneer u overstapt op een meer plantaardig dieet, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Leer daarom over welke voedingsstoffen u nodig heeft en in welke voedingsmiddelen deze te vinden zijn. Zo weet u zeker dat u een uitgebalanceerd dieet eet dat voldoet aan uw voedingsbehoeften.

Vervang dierlijke producten

Een van de beste manieren om meer plantaardig te eten, is door dierlijke producten te vervangen door plantaardige alternatieven. Er zijn tal van opties beschikbaar, zoals plantaardige melk, vleesvervangers en veganistische kaas. Probeer verschillende opties uit en ontdek wat u het lekkerst vindt.

Koop lokaal en seizoensgebonden

Als u meer plantaardig wilt eten, kunt u ook overwegen om lokaal en seizoensgebonden te kopen. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat u versere en gezondere producten eet, terwijl u tegelijkertijd de lokale economie steunt.

Gezonde levensstijl diagram

Plantaardig eten is niet alleen gezond, het kan ook heerlijk zijn!

 

Door deze tips te volgen, kunt u gemakkelijker de overstap maken naar een meer plantaardig dieet. Begin met kleine stapjes, experimenteer met nieuwe gerechten en leer over voedingsstoffen. Zo kunt u genieten van heerlijke maaltijden terwijl u uw gezondheid en het milieu ten goede komt. 

Het gaat erom dat u de overstap maakt naar een meer plantaardig dieet op een manier die bij u past en die u vol kunt houden.

Een voorbeeld van een dag  plantaardig eten

om u een idee te geven van hoe een plantaardig dieet eruit kan zien, hebben we hieronder een voorbeeldmaaltijdplan opgesteld:

Ontbijt:

 • Havermoutpap met plantaardige melk, fruit en noten
 • Volkoren toast met hummus, avocado en tomaatjes
 • Smoothie met banaan, spinazie, pindakaas en plantaardige melk

Lunch:

 • Volkorenbrood met hummus, gegrilde groenten en rucola
 • Salade met quinoa, kikkererwten, avocado en geroosterde zoete aardappel
 • Pita broodje met falafel, tzatziki en groenten

Avondeten:

 • Vegan lasagne met linzen en groenten
 • Zoete aardappel curry met kokosmelk en groenten
 • Veganistische chili met bonen, groenten en rijst

Snacks:

 • Groenten sticks met hummus
 • Noten en gedroogd fruit
 • Popcorn gemaakt met kokosolie

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.