Wat zijn e-nummers en zijn ze veganistisch?

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 10:15

E-nummers zijn stoffen die worden gebruikt om voedseladditieven aan te duiden. Deze additiven worden toegevoegd aan voedsel om de smaak, kleur, geur, textuur en houdbaarheid te verbeteren. Maar zijn e-nummers ook veganistisch?

 

Wat zijn niet-veganistische ingredienten?

Niet-veganistische ingredienten zijn stoffen die afkomstig zijn van dieren of die tijdens het productieproces van dieren zijn verkregen. Dit omvat bijvoorbeeld:

  • Dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren en honing
  • Ingrediënten verkregen uit dierlijke producten, zoals gelatine, caseïne en whey
  • Producten die zijn getest op dieren, zoals cosmetica en chemische producten

Waarom is er mis met  niet-veganistische ingredienten.

Niet-veganistische ingrediënten zijn een probleem voor veganisten omdat ze direct of indirect bijdragen aan dierenleed en milieuschade.

Dierlijke productie en het gebruik van producten getest op dieren, leiden bijvoorbeeld tot verontreiniging van het milieu en de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien zijn de omstandigheden waarin veel dieren gehouden worden vaak onacceptabel en leiden tot ernstig leed en uitbuiting  van de dieren.

Hoe kun je niet-veganistische ingrediënten vermijden?

Om niet-veganistische ingrediënten te vermijden, is het belangrijk om goed op de ingrediëntenlijst van producten te letten en te controleren of ze veganistisch zijn. Het is ook nuttig om alternatieven te zoeken voor producten die niet-veganistisch zijn, zoals plantaardige melk in plaats van zuivel of eieren.

Hoe kan ik zien of een product veganistisch is?

Er zijn een aantal manieren om te achterhalen of een product veganistisch is. Een van de gemakkelijkste manieren is om op de verpakking naar het veganistische keurmerk te zoeken. Veel producten die veganistisch zijn, dragen een veganistisch keurmerk, zoals het V-Label. U kunt ook op de verpakking zoeken naar een lijst met e-nummers om te zien of er dierlijke producten zijn gebruikt.

Vegan keurmerken

Vegan Society Label

Vegan Approved - vegatarian society

Al sinds 1990 staat het Vegan Trademark voor kwaliteit en betrouwbaarheid op het gebied van vegan producten. Het keurmerk is wereldwijd te vinden op meer dan 63.000 producten, van cosmetica tot huishoudelijke artikelen en alles daartussenin. Kies voor kwaliteit en transparantie en kijk uit naar het Vegan Trademark op onze producten.

Internationaal Vegan Label

De Vegan Society is de autoriteit op het gebied van veganisme en geniet het vertrouwen en de waardering van veel vegan consumenten. Het logo van het Vegan Keurmerk is herkenbaar en maakt het gemakkelijk om producten snel te identificeren als vegan, zowel in de winkel als online.

Het Vegan Keurmerk wordt specifiek toegekend aan afzonderlijke producten, niet aan merken of bedrijven. Na 30 jaar van het keurmerk te bestaan (in 2020), beschikte het over meer dan 40.000 producten die het logo voerden.

v-gang label

Europees V-label

euro-veg-logo

Er is een Europees keurmerk voor vegetarische en veganistische producten, namelijk het V-label van de Europese Vegetarische Vereniging. Het logo is enigszins verwarrend omdat het in een cirkel "vegetarisch" vermeldt en onderaan staat "VEGAN". Het garandeert dat het product geen dierlijke ingrediënten bevat.

 

Er is ook een gelijksoortig logo, alleen staat daar onderaan "vegetarisch". Dit is voor producten die wel vegetarisch, maar niet veganistisch zijn. Producten met genetisch gemanipuleerde ingrediënten zijn niet toegestaan volgens dit keurmerk.

Certified Vegan – Amerika

Het Vegan Action logo, met een V in een hartvorm, staat voor producten van bedrijven die gevestigd zijn in Amerika, Canada en Australië. Vegan Action is verantwoordelijk voor de verificatie en certificering van producten die onder dit logo vallen. Het logo is er om consumenten te helpen snel en gemakkelijk producten te identificeren die voldoen aan de vegan criteria van het bedrijf. Bedrijven die het logo mogen voeren, zijn verplicht om regelmatig te worden gecontroleerd om te garanderen dat ze blijven voldoen aan de criteria.

certified vegan, vegan.org

Wat zijn de verschillende soorten e-nummers?

E-nummers kunnen worden verdeeld in verschillende categorieën, waaronder conserveringsmiddelen, antioxidanten, kleurstoffen, smaakversterkers, stabilisatoren en emulgatoren. Sommige e-nummers worden gemaakt met behulp van dierlijke producten, terwijl andere op plantaardige basis worden gemaakt.

Zijn alle e-nummers veganistisch?

Nee, niet alle e-nummers zijn veganistisch. Sommige e-nummers worden gemaakt met behulp van dierlijke producten, zoals gelatine, dierlijke vetten en dierlijke enzymen. Daarom is het belangrijk om op de verpakking te controleren of de e-nummers die aanwezig zijn veganistisch zijn of niet.

e-nummer vegan lijst

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.