Bijnada.nl - Alles Over Veganisme, Gezondheid en Geld Besparen

Alfalfa : Onderschatte Gezonde Heerlijke Kiemen 

Alfalfa, ook bekend als Luzerne, zijn spruitgroenten afkomstig van de kiemen van Luzerneklaverzaadjes. Hoewel het lijkt op taugé, is het afkomstig van een ander gewas.

 

De teelt van alfalfa gebeurt op een vergelijkbare manier als die van taugé. Deze groente werd duizenden jaren geleden al door Arabieren gewaardeerd vanwege vermeende geneeskrachtige en vitaliserende eigenschappen. De naam 'Alfalfa' is afkomstig uit het Arabisch en betekent 'vader van alle voedsel' of 'het beste voedsel'. Het is opvallend rijk aan calcium.

Hoe ziet het er uit?

 • Verse alfalfa hoort fris en knapperig te zijn met witte stengels. Controleer de verpakking op condens aan de binnenkant van de plastic folie.

Beschikbaarheid:

 • Alfalfa is het hele jaar door verkrijgbaar, ook uit Nederland.

Bewaren:

 • Plaats de alfalfa in de groentelade van de koelkast, bewaar het in de verpakking en dek na gebruik het resterende deel af met folie. Houdbaarheid is ongeveer 2 tot 3 dagen.

Schoonmaken:

 • Was de alfalfa grondig voor gebruik of dompel het kort onder in heet water.

Smaak en gebruik:

 • Alfalfa heeft een zachte, frisse smaak die goed past in salades, sandwiches en als decoratie bij gerechten. Het combineert goed met ingrediënten zoals sla, paddenstoelen, paprika, komkommer, prei of ijsbergsla.

 • Het is lekker in salades met tonijn en ei, bij gebakken oesterzwammen en lente-ui, of als toevoeging aan carpaccio en sandwiches met kaas en tomaat.

 • Bij gebruik in warme gerechten, voeg de alfalfa aan het einde van de bereiding toe en laat het kort opwarmen. Let op dat het rauw gegeten kan worden, maar grondig wassen voor gebruik is aan te raden vanwege mogelijk bacteriële besmetting, vergelijkbaar met taugé.

alfalfa plant

Voedingswaarde van Alfalfa

 • 50 kcal: Alfalfa bevat 50 kilocalorieën, wat energie levert voor dagelijkse lichaamsfuncties. Het is een lichte en voedzame toevoeging aan maaltijden en biedt een energieboost zonder een hoge calorische belasting.

 • 1g vet: Alfalfa heeft 1 gram vet per portie. Deze vetten zijn in kleine hoeveelheden aanwezig en dragen bij aan de voedingswaarde. Het is een gezonde keuze met een laag vetgehalte.

 • 4g koolhydraten: Met 4 gram koolhydraten per portie, biedt alfalfa een goede bron van energie. De koolhydraten in alfalfa zijn voornamelijk complexe koolhydraten en vezels, wat gunstig is voor een langzame en stabiele energieafgifte.

 • 6g eiwit: Elke portie alfalfa bevat 6 gram eiwit. Dit eiwit helpt bij de opbouw en reparatie van spieren en weefsels, waardoor het een waardevolle toevoeging is voor vegetariërs en mensen die hun eiwitinname willen verhogen.

 • 7mg vitamine C: Met 7 milligram vitamine C per portie draagt alfalfa bij aan de dagelijkse inname van deze belangrijke antioxidant. Vitamine C ondersteunt de immuunfunctie en helpt bij de bescherming en het herstel van weefsels in het lichaam.

 • 1.6g vezels: Alfalfa levert 1,6 gram vezels per portie. Deze vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering, bevorderen een verzadigd gevoel en kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, waardoor het een gunstige keuze is voor een evenwichtig dieet.

Alfalfa komt van de Luzerne bloem

Luzerne, ook bekend als Medicago sativa, is een plantensoort die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Het is een veel voorkomende en waardevolle voederplant die wereldwijd wordt verbouwd voor veevoer vanwege zijn hoge voedingswaarde. Luzerne heeft diepe wortels en is in staat om stikstof uit de lucht te halen en in de bodem te fixeren, waardoor het een gunstige plant is voor bodemverbetering en -verrijking.

 

Opvallende Paarse Bloem

De plant heeft een opvallende paarse bloem en trifoliate bladeren (bladeren met drie blaadjes). Luzerne wordt vaak gebruikt in de landbouw vanwege zijn vermogen om goed te gedijen in verschillende klimaten en bodemsoorten. Naast zijn rol als veevoer, wordt Luzerne soms ook gekweekt voor menselijke consumptie als spruitgroente, bekend als alfalfa, vanwege zijn voedingswaarde en gezondheidsvoordelen.

Luzerne Bloem, Alfalfa