Bijnada.nl - Alles Over Veganisme, Gezondheid en Geld Besparen

Ei Vervangers: De Alternatieven Voor Ei

Gepubliceerd op 25 maart 2023 om 19:10

verschillende kleuren eieren

Wanneer je graag veganistisch wilt koken, kan het soms lastig zijn om ei te vervangen. Ei is namelijk een veelzijdig ingrediënt dat wordt gebruikt in veel gerechten. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor ei, die net zo lekker en voedzaam zijn. In dit artikel bespreken weei vervangers die je kunt gebruiken in je favoriete recepten.

1. Appelmoes

Appelmoes is een veelgebruikte ei vervanger in zoete gerechten zoals cake en muffins. Het zorgt voor een luchtige textuur en zoete smaak. Gebruik 1/4 kopje appelmoes in plaats van 1 ei.

2. Banaan

Banaan is ook een populaire ei vervanger voor zoete gerechten. Gebruik 1 geprakte banaan in plaats van 1 ei. Het geeft een zoete smaak en zorgt voor een zachte textuur.

3. Lijnzaad

Lijnzaad is een ei vervanger die je kunt gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Het enige wat je hoeft te doen is 1 eetlepel lijnzaad te mengen met 3 eetlepels water. Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten staan totdat het dik wordt. Dit mengsel staat gelijk aan 1 ei

4. Chiazaad

Chiazaad is een andere ei vervanger die je kunt gebruiken in allerlei gerechten. Meng 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water en laat het ongeveer 5 minuten staan totdat het dik wordt. Dit mengsel staat gelijk aan 1 ei.

5. Silken Tofu

Silken tofu is een veelzijdige ei vervanger die gebruikt kan worden in allerlei gerechten zoals quiches, taarten en puddingen. Gebruik 1/4 kopje gepureerde silken tofu in plaats van 1 ei.

6. Aquafaba

Aquafaba is het vocht dat je overhoudt na het koken van kikkererwten of bonen. Het heeft een eiwitachtige textuur en kan worden gebruikt in zoete en hartige gerechten. Gebruik 3 eetlepels aquafaba in plaats van 1 ei.

7. Aardappelzetmeel

Aardappelzetmeel kan worden gebruikt als bindmiddel in plaats van ei. Meng 2 eetlepels aardappelzetmeel met 3 eetlepels water. Dit mengsel staat gelijk aan 1 ei. 

8. Agar Agar

Agar agar is een plantaardig bindmiddel dat kan worden gebruikt in plaats van gelatine. Het kan ook worden gebruikt als ei vervanger in gerechten zoals cakes en taarten. Meng 1 eetlepel agar agar poeder met 1 eetlepel water en laat het ongeveer 5 minuten staan. Dit mengsel staat gelijk aan 1 ei.

9. Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is een ei vervanger die vaak wordt gebruikt in hartige gerechten zoals hartige pannenkoeken en quiches. Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water. Dit mengsel staat gelijk aan 1 ei.

Hollandse cake, vegan

Hollandse Cake, Vegan

Zoete gerechten: Appelmoes, banaan, lijnzaad en chiazaad

Appelmoes en banaan zijn twee van de meest populaire ei-vervangers voor zoete gerechten, maar ook lijnzaad en chiazaad kunnen worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Ze zorgen voor de structuur en vochtigheid die normaal gesproken door het ei worden geleverd.

Quiches, taarten en puddingen: Silken tofu

Silken tofu is een veelzijdige optie die kan worden gebruikt in quiches, taarten en puddingen. Het heeft een romige textuur en voegt eiwitten toe aan je gerechten.

Zoete en hartige gerechten: Aquafaba

Aquafaba is het vocht dat overblijft na het koken van kikkererwten of bonen. Het is een geweldige eiwitvervanger voor zowel zoete als hartige gerechten. Je kunt het gebruiken als basis voor meringues of om luchtige cakes te maken.

Bindmiddelen: Aardappelzetmeel en Agar agar

Als je op zoek bent naar een bindmiddel, dan zijn aardappelzetmeel en agar agar beide goede opties. Aardappelzetmeel kan worden gemengd met water om een ei-achtige textuur te creëren, terwijl agar agar een plantaardig bindmiddel is dat ook kan worden gebruikt als vervanger voor gelatine in gerechten zoals cakes en taarten.

Kortom, met deze ei-vervangers heb je genoeg opties om je favoriete gerechten zonder ei te maken. Het is een leuke manier om te experimenteren met nieuwe ingrediënten en smaken.

quichetaart, heerlijk

 vegan Quiche

Wil je graag een vegan cake bakken maar ben je op zoek naar een alternatief voor ei?

Er zijn verschillende ingrediënten die je kunt gebruiken als ei vervanger in cake. Hieronder bespreken we een aantal opties.

Appelmoes

 Appelmoes is een populaire ei vervanger in zoete gerechten zoals cake. Gebruik 1/4 kopje appelmoes in plaats van 1 ei. Het zorgt voor een luchtige textuur en een zoete smaak, je hoeft dan minder suiker of zoetstof te gebruiken om dezelfde zoete smaak te krijgen 

Banaan 

Banaan is ook een veelgebruikte ei vervanger in cake. Gebruik 1 geprakte banaan in plaats van 1 ei. Het geeft een zoete smaak en zorgt voor een zachte textuur.

Lijnzaad

 Lijnzaad is een ei vervanger die je kunt gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Meng 1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels water. Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten staan totdat het dik wordt. Dit mengsel staat gelijk aan 1 ei.

Chiazaad

Chiazaad is een andere ei vervanger die je kunt gebruiken in cake. Meng 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water en laat het ongeveer 5 minuten staan totdat het dik wordt. Dit mengsel staat gelijk aan 1 ei.

Aquafaba

Aquafaba is het vocht dat je overhoudt na het koken van kikkererwten of bonen. Het heeft een eiwitachtige textuur en kan worden gebruikt in zoete en hartige gerechten. Gebruik 3 eetlepels aquafaba in plaats van 1 ei.

Met deze ei vervangers hoef je nooit meer afhankelijk te zijn van ei in je recepten. Of je nu veganistisch kookt of een ei-allergie hebt, deze alternatieven bieden dezelfde veelzijdigheid en smaak als ei, maar dan zonder dierlijke ingrediënten. Zo kun je genieten van heerlijke en voedzame gerechten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het gebruik van eieren

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.