Zelf Kombucha maken - in 5 simpele stappen

Gepubliceerd op 24 februari 2023 om 17:33

kombucha ferment

Wilt u zelf uw eigen kombucha maken en genieten van de voordelen van deze gezonde drank? Dan bent u op de juiste plek! In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe u zelf kombucha kunt maken, zodat u kunt genieten van deze heerlijke drank vol probiotica.

Wat is kombucha?

Wat is Kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank die wordt gemaakt van thee, suiker en een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten, ook wel bekend als een SCOBY. Deze drank is al eeuwenlang populair vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt. Zo kan kombucha bijdragen aan een betere spijsvertering, het immuunsysteem versterken en de algehele gezondheid verbeteren.

Stap voor stap uw eigen kombucha maken

 1. Verzamel alle benodigde ingrediënten en materialen:

 • Een SCOBY
 • Thee (zwarte thee, groene thee of een combinatie van beiden)
 • Suiker
 • Water
 • Een glazen pot of fles
 • Een katoenen doek of kaasdoek
 • Een elastiek

 

 1. Maak de thee en voeg suiker toe:

 • Breng het water aan de kook en voeg de thee toe. Laat de thee enkele minuten trekken en verwijder vervolgens de theeblaadjes.
 • Voeg suiker toe aan de thee en roer goed door totdat de suiker volledig is opgelost. Laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur.

 

 1. Voeg de SCOBY toe aan de thee:

 • Plaats de SCOBY voorzichtig op de thee. Zorg ervoor dat de SCOBY volledig bedekt is met thee.
thee fermentatie
 1. Laat de kombucha fermenteren:

 • Bedek de glazen pot of fles met de katoenen doek of kaasdoek en bevestig deze met het elastiek.
 • Plaats de pot of fles op een donkere plaats bij kamertemperatuur en laat het fermenteren gedurende 7-10 dagen.
 • Controleer dagelijks de pH-waarde en de smaak van de kombucha. De pH-waarde moet tussen de 3,0 en 3,5 zijn voor een optimale fermentatie. De smaak moet licht zurig zijn.

 

 1. Verwijder de SCOBY en bottel de kombucha:

 • Haal de SCOBY voorzichtig uit de kombucha en plaats deze in een aparte pot met wat van de fermentatievloeistof. Deze SCOBY kan worden gebruikt voor de volgende batch kombucha.
 • Bottel de kombucha in flessen en bewaar deze op een koele, donkere plaats om verder te fermenteren gedurende 1-2 dagen.
 • Na deze periode kunt u de kombucha koelen en serveren.

 

Het maken van uw eigen kombucha is een eenvoudig proces dat enige tijd en geduld vereist. Door deze handleiding te volgen kunt u genieten van uw eigen zelfgemaakte kombucha, vol van smaak en gezonde probiotica.

De gezondheidsvoordelen van Kombucha

Kombucha staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan antioxidanten, probiotica en andere voedingsstoffen die het immuunsysteem ondersteunen.

Daarnaast kan het helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de spijsvertering.

Verbetert de spijsvertering

Kombucha is rijk aan probiotica en enzymen die uw spijsvertering kunnen verbeteren. Deze goede bacteriën helpen bij het afbreken van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen in uw lichaam. Als u regelmatig kombucha drinkt, kunt u merken dat u minder last heeft van maagproblemen en een opgeblazen gevoel.

 

Versterkt het immuunsysteem

De antioxidanten in kombucha kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en ziekteverwekkers in uw lichaam, waardoor uw immuunsysteem wordt versterkt. Dit kan helpen om verkoudheid en griep te voorkomen en uw lichaam gezond te houden.

 

Verlaagt het risico op chronische ziekten

Kombucha bevat polyfenolen, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in uw lichaam en het verlagen van het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hartziekte en kanker. Bovendien kan de antioxidante werking van kombucha helpen bij het beschermen van uw lichaam tegen schadelijke vrije radicalen.

 

 

Helpt bij gewichtsverlies

Als u op zoek bent naar een natuurlijke manier om af te vallen, kan kombucha u helpen. Het bevat azijnzuur, dat kan helpen bij het verlagen van uw eetlust en het verminderen van de opname van vet in uw lichaam. Dit kan bijdragen aan een gezond gewichtsverlies.

Verlaagt het cholesterolgehalte

Het regelmatig drinken van kombucha kan ook helpen bij het verlagen van uw cholesterolgehalte. De antioxidanten in kombucha kunnen helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterol, ook wel het 'slechte' cholesterol genoemd, wat kan helpen bij het voorkomen van hartziekte.

Verbetert de gezondheid van uw huid

De antioxidanten in kombucha kunnen ook helpen bij het verbeteren van de gezondheid van uw huid. Door regelmatig kombucha te drinken, kunt u merken dat uw huid gaat stralen 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.