Bijnada.nl - Alles Over Veganisme, Gezondheid en Geld Besparen

Voedselallergie: Oorzaken, Symptomen, Diagnose, en Behandeling

Gepubliceerd op 10 november 2023 om 11:00

hoesten, allergische reactie

Voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem op bepaalde voedselcomponenten, waarbij het lichaam specifieke allergische antistoffen produceert tegen voedselallergenen. Voedselallergenen zijn stoffen die in voedingsmiddelen voorkomen, zoals bepaalde eiwitten uit koemelk. Deze allergenen kunnen het lichaam binnenkomen door aanraking of via inname.

De Top 5 Meest Voorkomende Voedselallergieën

  1. Noten
  2. Pinda's
  3. Eieren
  4. Koemelk
  5. Groente en fruit
ei en melk allergie
allergisch voor pinda's

De symptomen van voedselallergie variëren en treden meestal op binnen een half tot twee uur na consumptie. De meest voorkomende symptomen zijn:

 

Personen met ernstige allergieën moeten bijzonder voorzichtig zijn, aangezien het consumeren van allergene voedingsmiddelen ernstige gevolgen kan hebben.

 

Allergische reacties zijn complexe en soms verontrustende fysieke reacties

 Dat Het gevolg kan zijn van een overgevoelig immuunsysteem. Deze reacties kunnen variëren van mild ongemak tot ernstige noodsituaties en kunnen op elk moment in het leven van een persoon optreden. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen van allergische reacties en de mogelijke oorzaken ervan.

Jeuk

Jeuk is vaak een van de eerste symptomen van een allergische reactie. Het is een onaangename sensatie op de huid die aanzet tot krabben. Deze jeuk kan variëren in intensiteit, van mild tot ondraaglijk.

Roodheid

Bij allergische reacties kan de huid rood worden, wat bekendstaat als erytheem. Dit komt vaak samen met jeuk en is het gevolg van de verwijding van de bloedvaten in de huid.

Galbulten

Galbulten, ook wel urticaria genoemd, zijn jeukende, verhoogde bultjes op de huid die eruitzien als netelroos. Ze kunnen variëren in grootte en vorm en kunnen zich snel ontwikkelen.

uitslag allergische reacties

Oedeem (vocht vasthouden)

Oedeem verwijst naar zwelling veroorzaakt door vochtophoping in weefsels. Dit kan voorkomen in de huid, maar ook in andere delen van het lichaam, zoals handen, voeten en gezicht.

Dikke tong

Een gezwollen tong kan het gevolg zijn van een allergische reactie, waardoor het moeilijk wordt om te praten of te slikken. Dit symptoom kan ernstig zijn en zelfs levensbedreigend worden als het de luchtwegen blokkeert.

stop, ik moet overgeven

Dikke keel

Een gezwollen keel is een gevaarlijk symptoom van een allergische reactie, omdat het de luchtweg kan belemmeren. Dit kan leiden tot verstikking en vereist onmiddellijke medische aandacht.

Jeuk in de mond en oren

Jeuk in de mond en oren is een ander veelvoorkomend symptoom van een allergische reactie, vooral na het consumeren van allergene voedingsmiddelen of medicijnen.

Overgeven

Misselijkheid en braken zijn mogelijke symptomen van allergische reacties, vaak geassocieerd met de maag- en darmklachten die optreden als reactie op allergenen.

Acuut braken

Acuut braken is een ernstiger vorm van braken en kan wijzen op een ernstige allergische reactie die onmiddellijke medische hulp vereist.

Acute buikkrampen

Buikkrampen gaan vaak gepaard met diarree en kunnen leiden tot ernstige ongemakken en uitdroging.

Acute diarree

Diarree is een veelvoorkomend symptoom van allergische reacties, wat kan leiden tot uitdroging en verdere gezondheidsproblemen.

Verstopte neus of loopneus

Allergieën kunnen ook de bovenste luchtwegen beïnvloeden, resulterend in een verstopte neus of een loopneus, vooral in reactie op inhalatie van allergenen zoals pollen.

Benauwdheid

Benauwdheid is een ernstig symptoom dat wijst op een beperking van de luchtwegen en kan een teken zijn van anafylaxie, een levensbedreigende allergische reactie.

Bloeddrukdaling

Een daling van de bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd, kan optreden tijdens een ernstige allergische reactie en leiden tot flauwvallen.

 

last van benauwdheid

Bewustzijnsverlies

In sommige gevallen kan een allergische reactie zo ernstig zijn dat het leidt tot bewustzijnsverlies, wat een noodsituatie vereist.

Allergische reacties kunnen variëren in ernst, en het is essentieel om de symptomen serieus te nemen, vooral bij herhaalde blootstelling aan bekende allergenen. Als u of iemand in uw omgeving te maken heeft met een ernstige allergische reactie, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Het begrijpen van de symptomen en oorzaken van allergische reacties is van vitaal belang om adequaat te kunnen reageren en de juiste medische zorg te bieden.

Oorzaken van Voedselallergie

Voordat iemand een voedselallergie ontwikkelt, moet het lichaam eerst in aanraking komen met het allergeen, wat leidt tot sensibilisatie. Sensibilisatie betekent dat het afweersysteem IgE-antistoffen tegen het allergeen begint te produceren. Interessant is dat niet iedereen met positieve allergietests daadwerkelijk symptomen vertoont na consumptie, wat bekend staat als sensibilisatie. De redenen voor deze variabiliteit zijn nog niet volledig begrepen.

Diagnose van Voedselallergie

Voedselallergie kan worden vastgesteld met behulp van verschillende onderzoeken, waaronder provocatietests en skinpricktests, afhankelijk van de symptomen en klinische verdenking.

doktor bij allergie
behandeling bij dokter

Behandeling van Voedselallergie

Er is momenteel geen medicamenteuze behandeling om voedselallergie te genezen. De belangrijkste behandeling is het elimineren van voedingsmiddelen die allergische reacties veroorzaken. Het is essentieel om het dieet strikt te volgen.

 

Wanneer het dieet meerdere voedingsmiddelen betreft, of als belangrijke voedingsmiddelen moeilijk te vervangen zijn, zoals koemelk, kan het raadzaam zijn om een diëtist te raadplegen. Samen met de behandelend arts en diëtist kan worden bepaald hoe strikt het dieet moet worden gevolgd en welke risico's er zijn. In sommige gevallen kan een voedselprovocatietest nodig zijn om de tolerantie te beoordelen.

Vraag een lijst aan met voedselartikelen 

Patiënten met een bevestigde voedselallergie wordt aangeraden om een lijst met vrije merkartikelen aan te vragen bij het Voedingscentrum in Den Haag, waarop producten worden vermeld die binnen het dieet passen. Deze lijst vermeldt ook merknamen en fabrikanten van voedingsmiddelen die bepaalde allergenen niet bevatten, wat het boodschappen doen vergemakkelijkt.

In gevallen waarin allergische reacties niet kunnen worden voorkomen, schrijven artsen vaak medicijnen voor, afhankelijk van de ernst van de symptomen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.