7 tips om je brein in topconditie te houden

Gepubliceerd op 20 juni 2023 om 10:00

Dit artikel is een gastartikel van Iris van VerrassendWonen.nl Op haar blog Verrassend Wonen inspireert ze lezers met tips en ideeën op het gebied van wonen, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.

 

Zo gezond mogelijk blijven is waar is voor de meeste mensen belangrijk. Ook willen we graag zo lang mogelijk fit en vitaal blijven. Naar mate we ouder worden gaan we steeds meer gezonder leven en worden we bewuster van onze levensstijl.Maar hoe zorg je het beste voor je hersenen? De volgende tips zullen je zeker helpen.

1. Voldoende beweging


Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook goed voor je hersenen. Voldoende beweging verbetert je geheugen. Door te bewegen wordt je brein extra goed doorbloed, omdat er meer zuurstof in het bloed terecht komt.

 

Ook zorgt beweging ervoor dat je beter slaapt en dat stress verminderd. Er wordt zelfs gezegd dat iedere dag even bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie en Parkinson verkleint. Beweeg daarom minimaal 20 minuten per dag om extra voor je hersenen te zorgen.


2. Voldoende slaap


Voldoende slaap is noodzakelijk. Dat weten we allemaal wel. Maar wist je dat er een verschil is tussen de hoeveelheid nachtrust je per nacht hebt en hoe diep je slaapt per nacht. Voor de één is goed slapen gemakkelijker dan voor een ander en toch is het enorm belangrijk dat je nachts goed uitrust. Tijdens het slapen worden afvalstoffen afgevoerd, waardoor je brein als het ware gereinigd wordt.

 

Ook verwerken je hersenen dingen die je overdag meemaakt of geleerd hebt. De belangrijke dingen worden tijdens het slapen opgeslagen in het langetermijngeheugen. Wanneer je dus niet goed slaapt, zal je ook te maken kunnen krijgen met geheugenverlies.

 

3. Stress vermijden


Net als voldoende slaap weten we ook allemaal wel dat het hebben van stress niet gezond is. Dus ook niet voor je hersenen. Vermijd het zo veel mogelijk of zoek regelmatig afleiding door een klein rondje te gaan wandelen, muziek te luisteren of even gezellig af te spreken met een vriend of vriendin.

 

Mediteren is ook erg goed om te ontspannen en stress te verminderen of te voorkomen. Verder is het erg belangrijk dat je thuis tot rust kan komen.

 

4. Sociaal betrokken blijven


Door sociaal betrokken te blijven stimuleer je je brein om aandachtig naar anderen te luisteren en op ze te reageren, maar ook door mee te leven met anderen, te onthouden waar jullie over gesproken hebben en door te organiseren om met diegene af te spreken.

 

Sociaal betrokken personen staan vaak positief in het leven en voelen zich verbonden met anderen en ook dit is erg goed voor de gezondheid van het brein.

5. De hersenen uitdagen

 

Het uitdagen van je hersenen is een essentiële manier om je brein in goede conditie te houden, vergelijkbaar met het belang van lichaamsbeweging. Hier volgen enkele voorbeelden om je hersenen uit te dagen:

 

 • Probeer iets nieuws te doen dat je aandacht en concentratie vereist, zoals het leren van een nieuwe vaardigheid of het uitvoeren van een complexe taak.

 

 • Speel puzzels of spellen die je mentaal uitdagen, zoals kruiswoordpuzzels, sudoku, schaak of legpuzzels.

 

 • Leer een muziekinstrument bespelen, waarbij je jezelf uitdaagt om nieuwe melodieën en akkoorden te leren.

 

 • Verken een nieuwe taal en streef ernaar om de basisvaardigheden en vocabulaire onder de knie te krijgen.

 

 • Los kleine puzzels op, zoals hersenkrakers, optische illusies of woordspelletjes, om je cognitieve vaardigheden te stimuleren.

 

6. Schrijven 

 

Schrijven is een uitstekende activiteit om je brein gezond te houden. Het kan echter soms moeilijk zijn om inspiratie te vinden. Hier zijn enkele suggesties:

 

 • Houd een dagboek bij waarin je je gedachten, gevoelens en ervaringen van de dag opschrijft.

 

 • Schrijf een persoonlijke brief of een kaartje aan iemand die je dierbaar is, waarin je je gevoelens en waardering uitdrukt.

 

 • Laat je creativiteit de vrije loop en schrijf een gedicht over een onderwerp dat je inspireert.

 

 • Maak een boodschappenlijstje en probeer het op een gestructureerde en georganiseerde manier te doen.

 

 • Schrijf een kinderboek met een fantasierijk verhaal en levendige personages.

 

 • Sluit je dag af door een kort verhaaltje te schrijven waarin je reflecteert op de gebeurtenissen en emoties van die dag.

7. Beheer chronische aandoeningen

 

Sommige chronische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, diabetes en obesitas, kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je brein. Het is belangrijk om deze aandoeningen goed te beheren door een gezonde levensstijl te volgen, regelmatig medische controles te laten doen en eventuele medicatie voorgeschreven door je arts nauwkeurig in te nemen. Door je algemene gezondheid te verbeteren, bescherm je ook je brein tegen schade en veroudering.

 

Door deze negen tips toe te passen, kun je je brein in topconditie houden en de gezondheid ervan bevorderen. Het gaat niet alleen om individuele maatregelen, maar ook om het creëren van een holistische levensstijl die zorg draagt voor zowel je fysieke als mentale welzijn.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.