Vegan Ketogeen Dieet : Alles wat je moet weten

Gepubliceerd op 18 januari 2023 om 12:17

afvallen, weegschaal

Het vegan keto dieet is een combinatie van een veganistisch dieet en een ketogeen dieet. Dit betekent dat je geen dierlijke producten eet, maar ook je koolhydraten beperkt tot een minimum.

 

In een ketogeen dieet, eet je weinig koolhydraten en veel vet om je lichaam in een staat van ketose te krijgen, dit helpt bij gewichtsverlies en kan ook bepaalde gezondheidsvoordelen bieden, zoals vermindering van de bloedsuikerspiegel en vermindering van de kans op hartaandoeningen.


Wat is een veganistisch dieet? 

 

Een veganistisch dieet is een dieet waarbij geen producten worden gegeten die afkomstig zijn van dieren, zoals vlees, zuivel, eieren en honing. Dit betekent dat je alleen maar  voedingsmiddelen eet die afkomstig zijn van planten, zoals granen, peulvruchten, groenten, fruit en noten. Veganisme is niet alleen een dieet, maar ook een levensstijl waarbij men weigert om producten te gebruiken die afkomstig zijn van dieren.

 

Wat is een Keto dieet? 


Een ketogeen dieet, ook wel het keto-dieet genoemd, is een dieet dat zich baseert op een hoog vetgehalte, matige eiwitinname en een zeer laag koolhydratengehalte. Het idee achter het dieet is dat het lichaam in een staat van ketose komt, waarbij het vet wordt gebruikt als brandstof in plaats van koolhydraten. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en verbetering van Fysieke Gezondheid. Typische voedingsmiddelen die gegeten worden in het keto dieet zijn vetrijke producten zoals

Waarom zou je het Keto-Vegan dieet combineren? 

 

Het dieet bevat veel groenten, noten, zaden en andere plantaardige bronnen van eiwitten, vezels en gezonde vetten. Dit kan helpen bij het verkrijgen van de noodzakelijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Bovendien kan het dieet ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en verbetering van de darmgezondheid, doordat er meer vezels, antioxidanten en andere gezonde voedingsstoffen worden gegeten.

 

Wat is ketose eigenlijk ? 

 

Ketose is een staat waarin het lichaam een alternatieve bron van energie gebruikt, genaamd ketonen in plaats van glucose (suiker) die normaal gesproken wordt gebruikt als energiebron. Dit gebeurt wanneer er een gebrek is aan koolhydraten in de voeding en het lichaam begint te gebruiken vet als energiebron.

 

Wat is vegan-keto?

 

Vegan-keto is een dieet dat zich baseert op plantaardige bronnen van eiwitten en vetten, in plaats van dierlijke producten, terwijl er een beperking is in de hoeveelheid koolhydraten die worden gegeten om in een staat van ketose te blijven. Dit betekent dat er weinig tot geen granen, peulvruchten, suiker en andere koolhydratenbronnen worden gegeten, terwijl er meer wordt gefocust op vetten afkomstig van planten zoals noten, zaden en avocado's.

 

Broccoli, sperciboon en selderij

Wat is het voordeel van “in Ketose” zijn?

 

Het ketogeen dieet is ontworpen om deze staat van ketose te komen door het beperken van koolhydraten en het verhogen van het gebruik van vetten als brandstof. Dit kan helpen bij gewichtsverlies en kan ook bepaalde gezondheidsvoordelen bieden, zoals:

 

  • Verlaging van de bloedsuikerspiegel: doordat het lichaam geen glucose gebruikt als energiebron, is er minder insuline nodig, wat kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

 

  • Vermindering van de kans op hartaandoeningen: een ketogeen dieet kan helpen bij het verlagen van triglyceriden en LDL-cholesterol, wat de kans op hartaandoeningen vermindert.

 

  • Vermindering van ontstekingen: ketonen hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

 

  • Vermindering van kans op kanker: ketonen hebben anticarcinogens eigenschappen, wat kan helpen bij het verlagen  van de kans op kanker.

 

Tot Slot

Ketose kan helpen bij gewichtsverlies en kan ook bepaalde gezondheidsvoordelen bieden, zoals vermindering van de bloedsuikerspiegel en vermindering van de kans op hartaandoeningen. Echter, het ketogeen dieet is niet geschikt voor iedereen en het is aan te raden om professioneel advies te vragen aan een diëtist of arts alvorens het te volgen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.