Maximale calorieverbranding: Welke sport is het meest effectief?

Gepubliceerd op 24 december 2022 om 14:14

gespierde man, sporten

Er zijn vele sporten die veel calorieën verbranden. Het aantal calorieën dat wordt verbrand tijdens een bepaalde sport hangt af van verschillende factoren, zoals het niveau van inspanning, de duur van de activiteit en het gewicht van de persoon. Hieronder volgt een lijst van enkele sporten die veel calorieën verbranden.

Calorieën die je  Verbrand per sport gerangschikt van hoog naar laag:

  1. Hardlopen: gemiddeld verbrandt een persoon met een gewicht van 70 kg tussen de 810 en 1.080 calorieën per uur hardlopen, afhankelijk van het tempo.

  2. Zwemmen: gemiddeld verbrandt een persoon met een gewicht van 70 kg tussen de 510 en 940 calorieën per uur zwemmen, afhankelijk van de intensiteit.

  3. Fietsen: gemiddeld verbrandt een persoon met een gewicht van 70 kg tussen de 480 en 810 calorieën per uur fietsen, afhankelijk van de intensiteit.

  4. Voetbal: gemiddeld verbrandt een persoon met een gewicht van 70 kg tussen de 740 en 810 calorieën per uur voetbal spelen.

  5. Basketbal: gemiddeld verbrandt een persoon met een gewicht van 70 kg tussen de 480 en 740 calorieën per uur basketbal spelen.

  6. Tennis: gemiddeld verbrandt een persoon met een gewicht van 70 kg tussen de 510 en 740 calorieën per uur tennissen.

  7. Yoga: gemiddeld verbrandt een persoon met een gewicht van 70 kg tussen de 180 en 480 calorieën per uur yoga beoefenen.

Calorieën verbranden is slechts één aspect van sporten 

Het is belangrijk om te onthouden dat het verbranden van calorieën slechts één aspect is van sporten en fysieke activiteit.

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe bepaalde sporten bijdragen aan het versterken van spieren, het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het verhogen van de flexibiliteit en uithoudingsvermogen. 

Calorieën verbranden met denksporten! 

Het is moeilijk om een precieze hoeveelheid calorieën te noemen die je verbrandt tijdens denksporten, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals je gewicht, leeftijd en hoe intens je mentale activiteit is. Als algemene richtlijn kun je echter aannemen dat mentale activiteiten ongeveer 20-30 calorieën per uur verbranden. Dit is echter slechts een ruwe schatting en het kan in de praktijk meer of minder zijn. Houd er rekening mee dat het verbranden van calorieën tijdens denksporten slechts een klein deel is van je totale dagelijkse caloriebehoefte en dat het belangrijk is om voldoende fysieke activiteit te doen om een gezonde verbranding te behouden.

Calorieën verbranden door niks te doen!

Je verbrandt ook calorieën als je niks doet, ook wel bekend als de ruststofwisseling. Dit is het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om te functioneren als je in rust bent, zoals tijdens het slapen. De ruststofwisseling is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je gewicht, leeftijd, geslacht en spiermassa. Als algemene richtlijn kun je aannemen dat een volwassen persoon ongeveer 10-15 calorieën per kilogram lichaamsgewicht per dag verbrandt tijdens de ruststofwisseling. Dus als je bijvoorbeeld 75 kilogram weegt, verbrand je ongeveer 750-1125 calorieën per dag tijdens de ruststofwisseling. Houd er rekening mee dat dit een ruwe schatting is en dat de exacte hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens de ruststofwisseling kan variëren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.