Geld Besparen Met Een Regenton: Hoe Werkt Het En Waar Moet Je Op Letten?

Als je op zoek bent naar een manier om geld te besparen op je waterrekening, dan is het installeren van een regenton een slimme keuze. In dit artikel leggen we uit hoe een regenton werkt, welke voordelen het biedt en waar je op moet letten bij de aanschaf en installatie.

Regentonnen zijn een duurzame manier om regenwater op te vangen en te gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het besproeien van planten of het wassen van de auto. Maar bij het kiezen van de juiste regenton zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hieronder bespreken we de vier belangrijkste punten om op te letten bij de aanschaf van een regenton.

 

Capaciteit

Het is belangrijk om een regenton te kiezen met de juiste capaciteit voor jouw tuin en waterverbruik. Overweeg daarbij de grootte van je dakoppervlak en de hoeveelheid neerslag die je kunt verwachten. Zo kun je bepalen welke capaciteit het meest geschikt is voor jouw situatie.

 

Materiaal

Regentonnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder kunststof, hout, metaal en keramiek. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn kunststof tonnen vaak goedkoper en makkelijker te verplaatsen, terwijl houten tonnen er juist esthetisch aantrekkelijker uitzien en duurzamer zijn. Kies daarom een materiaal dat past bij jouw wensen en budget.

 

Deksel

Een goed afsluitend deksel op de regenton is belangrijk om te voorkomen dat vuil en insecten in het water terechtkomen. Zorg er daarbij voor dat het deksel makkelijk te openen is voor onderhoud.

 

Kraan

Een kraan op de regenton maakt het makkelijk om het opgevangen water te gebruiken. Kies een ton met een kraan van goede kwaliteit die makkelijk te bedienen is.

 

 

Pompsysteem

Wil je het opgevangen regenwater gebruiken voor het besproeien van de tuin of het wassen van de auto?

 

Overweeg dan om een pompsysteem aan te schaffen. Dit kan het gemakkelijker maken om het water te gebruiken en ervoor zorgen dat het water op de gewenste druk uit de kraan komt. Hierdoor kun je

Plaatsing

Zorg ervoor dat je de regenton op een geschikte plek plaatst die makkelijk toegankelijk is en niet in de weg staat. Daarnaast is het belangrijk dat de ton op een stevige en vlakke ondergrond staat om te voorkomen dat hij omvalt.

 

Onderhoud

Om te voorkomen dat het water in de ton stagneert of vervuild raakt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Kies daarom een regenton die makkelijk schoon te maken is en waarvoor onderdelen makkelijk verkrijgbaar zijn voor vervanging.

 

Overloop

Een overloop op de regenton is essentieel om te voorkomen dat de ton overstroomt tijdens hevige regenval. Kies daarom een ton met een overloop die makkelijk aan te sluiten is op je regenpijp. Zo voorkom je dat het regenwater zich ophoopt en schade kan veroorzaken aan de ton of de omgeving.

 

Filter

Een filter op de regenpijp of in de ton kan helpen om vuil en bladeren uit het opgevangen regenwater te filteren, waardoor de kwaliteit van het water wordt verbeterd. Dit is vooral belangrijk als je het water wilt gebruiken voor het besproeien van planten of andere delicate toepassingen.

 

 Regenton Aansluiten Video

Hoe installeer je een regenton?

Het installeren van een regenton is relatief eenvoudig en kan in een paar stappen worden gedaan:

Stap 1: Kies de juiste locatie

Kies een vlakke en stabiele locatie voor de regenton en zorg ervoor dat deze makkelijk toegankelijk is.

Stap 2: Sluit de regenpijp aan

Sluit de regenpijp aan op de regenton met behulp van een speciale vulautomaat.

Stap 3: Controleer de waterstroom

Controleer of de waterstroom vanuit de regenpijp naar de regenton goed verloopt.

Stap 4: Plaats een overloopset

Plaats een overloopset op de regenton om te voorkomen dat de ton overstroomt bij hevige regenval.

Stap 5: Gebruik het opgevangen regenwater

Gebruik het opgevangen regenwater voor verschillende doeleinden, zoals het besproeien van de tuin of het wassen van de auto