Water besparen

Maak slimme keuzes met je watergebruik.

water regen

Water besparen is belangrijk voor het millieu en om de hoogte van de waterrekening te beperken. Er zijn verschillende manieren om water te besparen, zoals door lekken te repareren, een regenton te gebruiken en of waterbesparende douchekop te gebruiken.

Water besparen: Tips om water te besparen in en om het huis

Water is een kostbare hulpbron en het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de manieren waarop we water kunnen besparen. In dit artikel bespreken we verschillende manieren waarop we water kunnen besparen in en om het huis, zodat we onze ecologische voetafdruk kunnen verminderen en geld kunnen besparen op onze waterrekening.

Waarom is water besparen belangrijk?

Water is essentieel voor het leven op aarde en is een beperkte hulpbron. Bovendien vereist de behandeling van water veel energie, wat leidt tot de uitstoot van broeikasgassen en bijdraagt aan klimaatverandering. Door water te besparen, kunnen we ons steentje bijdragen aan het verminderen van de druk op onze watervoorraden en het milieu.

 

Duurzaam thuis: 5 tips voor een bewust waterverbruik

Wij willen graag met jullie delen hoe je thuis op een duurzame manier met water kunt omgaan. Water is een kostbaar goed en daarom is het belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Door te besparen op water, draag je bij aan een duurzame toekomst en zorg je ervoor dat ook volgende generaties kunnen genieten van deze bron.

Lees meer »

Korter douchen: Wat levert het je op en hoe krijg je het voor elkaar?

In deze gastblog geeft Lisanne Moreau tips over hoe je aan de slag kunt met het verminderen van je douchetijd. Lisanne Moreau is oprichter van Groen Graag, een platform om op een leuke en makkelijke manier aan de slag te gaan met het verduurzamen van je huis en/of lifestyle. Daarnaast is ze ook gecertificeerd energiecoach.  

Lees meer »

De duurzame oplossing voor water besparing : de ouderwetse regenton

Regentonnen zijn een populaire en duurzame manier om water op te vangen en op te slaan voor gebruik in de tuin. Door gebruik te maken van een regenton, kun je gemakkelijk water besparen door het op te vangen als het regent in plaats van het weg te laten stromen. Bovendien kan het gebruik van een regenton ook helpen om het waterverbruik te verminderen en het is ook nog eens goed voor het millieu

Lees meer »

Water besparen in de keuken

Gebruik een vaatwasser

Het gebruik van een vaatwasser is eigenlijk zuiniger dan met de hand afwassen. Een moderne vaatwasser verbruikt ongeveer 15 liter water per cyclus, terwijl met de hand afwassen al snel 20 liter water of meer verbruikt.

Hergebruik kookwater

In plaats van water weg te gooien na het koken van groenten of pasta, kan het water worden hergebruikt. Het kan worden gebruikt om planten water te geven of als basis voor soepen en sauzen.

Stop de kraan tijdens het afwassen

Laat de kraan niet onnodig stromen tijdens het afwassen. Gebruik een teiltje of stop de gootsteen om water te besparen.

einig water nodig hebben en door mulch te gebruiken om vocht vast te houden, kan aanzienlijk water worden bespaard in de tuin.

Water 's avonds of 's morgens vroeg

Water planten niet midden op de dag, wanneer het warm en droog is. In plaats daarvan kan het water het best worden gegeven in de vroege ochtend of late avond

Water besparen in de badkamer

Douche in plaats van baden

Een bad verbruikt gemiddeld 120 liter water, terwijl een douche slechts 50 liter water verbruikt. Door te douchen in plaats van te baden, kan aanzienlijk water worden bespaard.

Installeer een spaardouchekop

Een spaardouchekop verbruikt minder water per minuut dan een gewone douchekop. Hierdoor kan tot 50% water worden bespaard tijdens het douchen.

Repareer lekkende kranen

Een lekkende kraan kan tot wel 75 liter water per dag verspillen. Door lekkende kranen te repareren, kan aanzienlijk water worden bespaard.

Water besparen in de tuin

Gebruik regenwater

Gebruik regenwater om planten water te geven in plaats van leidingwater. Regenwater is gratis en bevat geen chloor of kalk, wat goed is voor de planten.