Bijnada.nl - Alles Over Veganisme, Gezondheid en Geld Besparen

Korter douchen: Wat levert het je op en hoe krijg je het voor elkaar?

Gepubliceerd op 8 februari 2023 om 11:00

In deze gastblog geeft Lisanne Moreau tips over hoe je aan de slag kunt met het verminderen van je douchetijd. Lisanne Moreau is oprichter van Groen Graag, een platform om op een leuke en makkelijke manier aan de slag te gaan met het verduurzamen van je huis en/of lifestyle. Daarnaast is ze ook gecertificeerd energiecoach.  

 Waarom korter douchen? 

Je hoort het tegenwoordig ontzettend vaak: iedereen lijkt het voornemen te hebben om korter te gaan douchen. Maar waarom? Heeft het echt zo’n invloed op onze energierekening?  

 

Gemiddeld is 75% van de gasrekening voor het verwarmen van je huis, 20% voor warm water en de laatste 5% voor koken (als je op gas kookt natuurlijk). Van die 20% voor het warme water is het grootste gedeelte voor het douchen.  

 

Een paar minuten korter douchen, over wat voor bedragen hebben we het dan? Gemiddeld douchen we 9 minuten en verbruiken we daarbij 65 liter water. Milieu Centraal berekende dat als we dat terug brengen naar 5 minuten we gemiddeld zo’n 130 euro op jaarbasis besparen. Kun je leuke dingen mee doen, toch? :)  

 

Tips om korter te douchen  

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geef ik je hieronder een aantal tips waar je mee aan de slag kunt gaan om korter te douchen. 

 

1. Inzichtelijk maken 

Hoe lang sta je nu onder de douche? Hoeveel water verbruik je in die tijd? Door dat inzichtelijk te maken voor jezelf heb je een startpunt en misschien schrik je er ook wel zo van dat het je meteen extra motiveert.  

 

Het bijhouden van hoe lang je onder de douche staat kan heel gemakkelijk. Door bijvoorbeeld een aantal keer bij het douchen de stopwatch van je telefoon te laten lopen. Berekenen hoeveel water je vervolgens verbruikt? Zet een emmer water onder de douche en laat de kraan 1 minuut lopen (als hij toch nog aan het opwarmen is bijvoorbeeld). Vervolgens meet je hoeveel water er in de emmer zit. Meer dan 7 liter? Dan is het ook een mooi moment om te kijken voor een water besparende douchekop. Scheelt je meteen nog meer geld op je energierekening ;)  

 

2. Een wekker zetten  

Wanneer je weet hoe lang je, gemiddeld, doucht kun je een nieuw doel zetten. Een paar minuten minder, of misschien wel meteen heel radicaal? Ook hiervoor heb je niet heel veel nodig. Gebruik bijvoorbeeld de timer op je telefoon, een kookwekker of een speciale douchecoach.  

 

3. Een liedje opzetten 

Een gezellig muziekje aan onder de douche, klinkt niet als de beste combi om korter te gaan douchen! Maar op deze manier gaat het je wel lukken:  je zet het nummer aan zodra je gaat douchen en wanneer het nummer afgelopen is zet je de douche weer uit. En niet stiekem het volgende nummer ook blijven dansen he? ;)  

 

En nu? Volhouden! 

Maar bij alle tips heb je een heel belangrijk aspect nodig: doorzettingsvermogen. Doorzettingsvermogen om de kraan uit te draaien wanneer de wekker afgaat, doorzettingsvermogen om de kraan uit te draaien als de muziek is opgehouden en doorzettingsvermogen om het niet alleen een week te doen maar het een gewoonte te maken.  

 

En wat kan je daarbij helpen? Dat is voor iedereen anders. Wil je graag water/gas besparen om bij te dragen aan een beter milieu? Doe je het om geld te besparen (misschien vind je deze blog dan ook interessant: 35 manieren om geld te besparen met een duurzaam leven)? Hou dat doel voor ogen en maak je vooruitgang voor jezelf inzichtelijk.  

 

 

Lees ook : De duurzame oplossing voor water besparing : de ouderwetse regenton

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.