Bijnada.nl - Alles Over Veganisme, Gezondheid en Geld Besparen

Koken op gas of inductie: wat is beter?

Gepubliceerd op 3 januari 2023 om 10:01

Nederland Gasvrij in 2050

De overheid heeft als doel om in 2030 anderhalf miljoen huishoudens van het gas af te hebben en in 2050 alle huizen gasvrij te maken. Dit kan betekenen dat koken op inductie in de toekomst een steeds populairdere manier van koken wordt, aangezien het een elektrische manier van koken is en dus geen gas nodig heeft.

 

Het is moeilijk om exact te voorspellen wat de toekomst zal brengen en het is ook mogelijk dat er in de toekomst nog andere, nieuwe manieren van koken opkomen die populair worden. Het is daarom belangrijk om verschillende opties te overwegen en te kijken wat het beste past bij jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften.

5 Verschillen tussen het koken met gas en inductie

  1. Wijze van energieoverdracht: bij koken met gas wordt de hitte rechtstreeks overgebracht van de brander naar het fornuis en daarna naar de pan. Bij inductiekoken wordt de hitte indirect overgebracht door middel van elektromagnetische inductie.

  2. Reactiesnelheid: gasfornuizen reageren sneller op wijzigingen in de hitteinstellingen dan inductiefornuizen.

  3. Efficiëntie: inductiefornuizen zijn over het algemeen efficiënter dan gasfornuizen, omdat ze de hitte beter kunnen richten op de pan en er minder warmte verloren gaat.

  4. Speciale pannen: inductiefornuizen werken alleen met pannen die gemaakt zijn van ferromagnetisch materiaal, zoals gietijzer of roestvrij staal met een dikke bodem. Aluminium, koper en glazen pannen zullen niet werken op een inductiefornuis.

  5. Veiligheid: gasfornuizen kunnen een explosie- of lekgevaar opleveren als ze niet goed worden geïnstalleerd of onderhouden. Inductiefornuizen zijn over het algemeen veiliger, omdat ze geen open vlammen hebben en geen gas uitstoten.

inductie kookplaat met pan

Wat is nou het  goedkoopst?

Van alle opties voor het koken op een elektrische kookplaat - gietijzer, keramiek of inductie - heeft inductiekoken het laagste energieverbruik. Gemiddeld verbruikt een inductiekookplaat ongeveer 175 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 125,53 euro aan stroomkosten per jaar, volgens het Nibud.

 

Dit maakt inductiekolen tot een van de meest energie-efficiënte manieren om elektrisch te koken. Houd er wel rekening mee dat dit verbruik kan variëren afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je de kookplaat gebruikt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.