Zonnepanelen: rendabel of niet?

Gepubliceerd op 25 januari 2023 om 09:00

De vraag of het nog rendabel is om zonnepanelen te plaatsen is een veelbesproken onderwerp in de wereld van duurzame energie. Veel mensen zijn bang dat de terugverdientijd van de investering te lang is, of dat de technologie niet meer up-to-date is. In deze blogpost gaan we dieper in op de feiten en cijfers om te bepalen of zonnepanelen nog steeds een slimme keuze zijn.

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. In 2010 betaalde je nog gemiddeld €8.000 voor een set zonnepanelen, nu ligt de gemiddelde prijs rond de €3.500. Dit betekent dat de terugverdientijd van de investering sterk is verkort. Bovendien kan je nu kiezen uit veel meer verschillende panelen, waardoor er voor elk budget wel een geschikte optie is.

Subsidies en vergoedingen

Niet alleen de kosten van zonnepanelen zelf zijn gedaald, ook de subsidies en vergoedingen zijn aantrekkelijker geworden. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de SDE+ subsidie of de ISDE vergoeding. Hierdoor kan je nog sneller je investering terugverdienen.

Zonnepanelen verhogen waarde huis

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat ze de waarde van je huis verhogen. Veel mensen zijn op zoek naar duurzame woningen, en zonnepanelen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Hierdoor kan je je huis sneller verkopen of een hogere verkoopprijs vragen.

Zonnepanelen leveren geld op

Ten slotte leveren zonnepanelen ook nog eens geld op. Je kan de opgewekte energie terugleveren aan het net en hiermee geld verdienen. Hierdoor kan je nog sneller je investering terugverdienen.

Conclusie

Al met al is het duidelijk dat zonnepanelen nog steeds een slimme keuze zijn. De kosten zijn gedaald, er zijn aantrekkelijke subsidies en vergoedingen, ze verhogen de waarde van je huis en leveren nog geld op ook. Bovendien is duurzame energie steeds belangrijker, dus je doet er ook nog eens het milieu een plezier mee.

Zonnepanelen tabel

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.