Pluk de dag én je boodschappen: bespaar geld met wildplukken

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 16:02

Heb je wel eens gehoord van wildplukken?

Dit is het verzamelen van eetbare planten en paddenstoelen uit de natuur.

Bespaar geld op je boodschappen door wildplukken!

Wildplukken is niet alleen leuk en gezond, maar het kan ook een flinke besparing opleveren op je boodschappen. In dit artikel lees je hoe je geld kunt besparen met het wildplukken van groente, fruit, kruiden en paddenstoelen.


Ben jij op zoek naar manieren om geld te besparen op je boodschappen? Dan hebben wij dé oplossing voor jou: wildplukken! Door eetbare planten en paddenstoelen te plukken in de natuur, kun je flink besparen op je wekelijkse uitgaven. Het is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens ontzettend leuk om te doen! In dit artikel lees je alles over hoe je geld kunt besparen op je boodschappen door wildplukken.

Hoe werkt wildplukken?

Wildplukken is eigenlijk heel simpel: je gaat de natuur in en zoekt naar eetbare planten en paddenstoelen. Het is belangrijk dat je alleen planten en paddenstoelen plukt die je herkent en zeker weet dat ze eetbaar zijn. Twijfel je? Laat het dan staan. Het is ook belangrijk om niet te veel te plukken, zodat er genoeg overblijft voor andere dieren en planten.

 

Sommige planten zijn namelijk giftig of hebben giftige delen.

Het is dus belangrijk om de juiste planten te kunnen herkennen voordat je ze eet.

 

Welke planten zijn eetbaar?

Er zijn ontzettend veel plantjes die eetbaar zijn

we zullen hier slechts een paar van de meest voorkomende noemen:

Brandnetel: de jonge scheuten van brandnetel zijn eetbaar en bevatten veel voedingsstoffen.

Paardenbloem: de gele bloem van de paardenbloem is eetbaar en kan worden gebruikt om salades en thee van te maken.

Madeliefjes: de bloemen van madeliefjes zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt om salades mee te garneren.

Braam: de rijpe vruchten van braam zijn heerlijk om zo te eten of om jam van te maken.

 

3 Belangrijke tips om te onthouden:

Verzamel alleen planten die je zeker herkent en die veilig zijn om te eten.

Pluk nooit planten langs drukke wegen, omdat deze verontreinigd kunnen zijn.

Pluk alleen wat je nodig hebt en laat genoeg achter voor andere dieren en planten.

Laten we het hebben over paddenstoelen

Wanneer je gaat wildplukken, is het belangrijk om te weten welke paddenstoelen eetbaar zijn en welke niet. Sommige soorten zijn namelijk giftig en kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Als je nog niet zo bekend bent met wildplukken, is het verstandig om met een ervaren wildplukker op pad te gaan om de juiste kennis op te doen. Zo leer je welke paddenstoelen veilig zijn om te eten en welke je beter kunt vermijden.

Pas op,

sommige van deze schimmels kunnen op elkaar lijken en behoorlijk giftig zijn - sommige zelfs extreem giftig. Dus voordat je het bos in rent om te gaan plukken, is het belangrijk om te weten welke paddenstoelen je veilig kunt eten en welke je beter kunt vermijden. Veiligheid boven alles

verschillende soorten paddenstoelen

9 Eetbare Paddenstoelen die te vinden zijn in Nederland

  1. Fluweelpootje: een populaire paddenstoel in de Chinese, Koreaanse en Japanse keuken, die vaak te vinden is in Nederland en België.
  2. Cantharellen: ook wel bekend als hanenkammen, een peperige paddenstoel met een vorm vergelijkbaar met oesterzwammen. Ze worden steeds zeldzamer en mogen niet meer geplukt worden om hun populatie te beschermen.
  3. Chaga (Berkenweerschijnzwam): een paddenstoel die er meer uitziet als een verkoolde stuk hout dan als een paddenstoel. Wordt vaak gebruikt in Oost-Europa om een soort koffie te maken en staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen.
  4. Eekhoorntjesbrood: een van de bekendste paddenstoelen in Nederland, ook wel bekend als porcini, met een dikke steel en een hoed die lijkt op een gebakken broodje.
  5. Lion's Mane (Pruikzwam): een zeldzame paddenstoel in Nederland die geneeskrachtige eigenschappen heeft en de groei van zenuwcellen kan stimuleren.
  6. Zwavelzwam: een gele paddenstoel die groeit op stervende bomen en een smaak heeft die lijkt op kippenvlees.
  7. Morieljes: een groep eetbare paddenstoelen die niet rauw gegeten mogen worden maar heerlijk zijn als ze gekookt of gebakken worden.
  8. Geschubde inktzwam: een lekkere paddenstoel die vaak te vinden is op bemeste grasvelden.
  9. Reuzenbovist: een paddenstoel die eruitziet als een witte bal en vaak te vinden is in zomerse grasvelden.

Heb jij wel eens wild geplukt om geld te besparen op je boodschappen? Of heb je juist nog vragen over hoe je het beste kunt wildplukken? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Laat gerust een bericht achter onder dit artikel of stuur een mail naar info@bijnada.nl. We vinden het altijd leuk om van onze lezers te horen.

 

Misschien heb je zelf nog handige tips die je met ons en onze lezers wilt delen?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Mel Jongeleen
7 maanden geleden

Ik wildpluk graag, helaas heeft bijna iedereen tegenwoordig een hond. Hierdoor wordt wildplukken voor mij in mijn omgeving bijna onmogelijk. Dat vind ik heel erg jammer.