Bijnada.nl - Alles Over Veganisme, Gezondheid en Geld Besparen

Hoe kan ik gezond veganistisch eten?

Gepubliceerd op 29 januari 2023 om 13:00

Veganisme wordt steeds populairder, en terecht. Het is een duurzame en diervriendelijke manier van leven. Maar hoe zorg je ervoor dat je als veganist ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? In dit artikel geven we tips voor een gezonde veganistische voeding.

 

Eiwitten

 

Eiwitten zijn belangrijk voor de groei en reparatie van ons lichaam. Gelukkig zijn er veel plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten (bonen, linzen, erwten), noten, zaden en soja-producten (tofu, tempeh). Probeer elke dag minstens één van deze bronnen te eten.

 

Bijvoorbeeld:

 • Maak een salade met linzen, noten en avocado.
 • Eet een bord bonen of erwten met rijst.
 • Maak een smoothie met sojamelk, banaan en pindakaas.

 

Vetzuren

 

Ons lichaam heeft vet nodig voor de opname van bepaalde vitamines (A, D, E en K) en voor een gezonde huid. Planten bevatten gezonde onverzadigde vetten, zoals olijfolie, avocado's en noten. Vermijd verzadigde vetten (zoals in dierlijke producten) en transvetten (in bewerkte producten).

 

Bijvoorbeeld:

 • Gebruik olijfolie voor de bereiding van groenten.
 • Eet een avocado als tussendoortje.
 • Voeg noten of zaden toe aan je ontbijt of salade.

 

Vitamine B12

 

Vitamine B12 wordt gemaakt door micro-organismen, waaronder bacteriën in de darmen van veel dieren, inclusief mensen. Sommige dieren, zoals konijnen en cavia's, krijgen voldoende B12 door het eten van hun eigen ontlasting. Andere dieren, met de B12-producerende bacteriën op een gunstige plaats in hun darmen, kunnen B12 opnemen.

 

Bijvoorbeeld:

 • Slik een B12-supplement.
 • Eet B12-verrijkte producten zoals plantaardige melk of vleesvervanger..

 

Calcium

 

Calcium is belangrijk voor onze botten. Planten bevatten calcium, maar het is vaak minder goed opneembaar dan calcium uit dierlijke producten. Het is daarom belangrijk om voldoende calciumrijke producten te eten.

 

Bijvoorbeeld:

 • Drink calciumrijke plantaardige melk (zoals sojamelk of amandelmelk).
 • Eet calciumrijke groenten zoals spinazie, boerenkool en Chinese kool.
 • Voeg sesamzaad toe aan een gerecht

 

Ijzer

 

IJzer is belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine, een eiwit in het bloed dat zuurstof transporteert. Veganisten hebben een grotere kans op een ijzertekort, omdat ijzer uit plantenvoedsel minder goed wordt opgenomen dan ijzer uit dierlijke producten. Het is daarom belangrijk om voldoende ijzerrijke producten te eten en om vitamine C te combineren met ijzerhoudende producten, omdat vitamine C de opname van ijzer verbetert.

Bijvoorbeeld:

 • Eet ijzerrijke groenten zoals boerenkool, spinazie, broccoli en peulvruchten.
 • Combineer ijzerhoudende producten met vitamine C-rijke producten zoals citrusvruchten, kiwi, paprika of aardbeien.

Omega-3 vetzuren

 

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van ons hart en hersenen. De meeste veganisten krijgen onvoldoende omega-3 binnen, omdat deze vetzuren voornamelijk in vis en andere dierlijke producten voorkomen. Het is daarom belangrijk om supplementen te nemen of om omega-3 verrijkte producten te eten.

 

Bijvoorbeeld:

 • Slik een omega-3 supplement.
 • Eet omega-3 verrijkte producten zoals plantaardige melk, yoghurt of margarine.
 • Voeg chiazaad of lijnzaad toe aan je ontbijt of salade.

Vitamine D

 

Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium en voor een gezonde immuunsysteem. De meeste veganisten krijgen onvoldoende vitamine D binnen, omdat deze vitamine voornamelijk in dierlijke producten voorkomt. Het is daarom belangrijk om supplementen te nemen of om vitamine D verrijkte producten te eten.

Bijvoorbeeld:

 • Slik een vitamine D supplement.
 • Eet vitamine D verrijkte producten zoals plantaardige melk, yoghurt of margarine.
 • Zoek zo veel mogelijk zonlicht op.

In de volgende diagram geven we een overzicht van de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen, vitamine B12-verrijkte producten, calciumrijke groenten, ijzerrijke groenten, omega-3 verrijkte producten en vitamine D verrijkte producten

Het is belangrijk om te realiseren dat een gezonde veganistische voeding niet alleen draait om het vermijden van dierlijke producten, maar ook om het opnemen van voldoende voedingsstoffen. Door een gevarieerde voeding te eten en eventueel gebruik te maken van supplementen, is het mogelijk om een gezonde veganistische voeding te hebben. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om regelmatig je bloedwaarden te laten controleren, zodat je eventuele tekorten op tijd kunt aanvullen.

 

In samenwerking met een voedingsdeskundige kan je ook een maatwerk voedingsplan opstellen, waarmee je je specifieke voedingsbehoeftes kunt aanvullen.

 

Veganisme is een stijging in populariteit aan het beleven. Het is een gezonde en ethische keuze voor velen die zich bewust zijn van het milieu, dierenleed en gezondheid. Maar zoals we zojuist zagen, moeten veganisten in het bijzonder letten op de voedingsstoffen die ze innemen, om ervoor te zorgen dat ze een gezonde veganistische voeding krijgen. Door de juiste voedingsmiddelen te eten en supplementen te nemen, kan een veganistisch dieet even gezond zijn als elk ander dieet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.